De zachte berk komt vooral voor in Limburg en de Ardennen en in Nederland zeer algemeen. Op de jonge, opgaande twijgen, die door elkaar groeien, zitten haren. De herfstkleur is geel tot geelbruin. Jong blad voelt zacht aan vanwege de fijne beharing.
De grondsoort moet voldoende vochtig zijn.
Zachte berk x Ruwe berk (Betula x aurata) verspreidingsatlas. Veen- en licht zure gronden worden goed verdragen. Zeewind wordt niet goed verdragen. Ze hangen wel een beetje maar niet zoals het plaatje boven.
Daardoor is de kroon vaak minder breed. Je ziet deze berk vaak in het bos (maar de Ruwe berk ook). Het schijnt dat hij tegen hele zure omstandigheden kan, beter dan de Ruwe berk.
Deze berk is één van de soorten die bloeden als ze op het verkeerde moment gesnoeid worden. De berk is een bladverliezende, eenhuizige boom die van iets vochtige voeten houdt. Berken groeien graag in broekbossen, vaak in gezelschap met de zwarte els. Dat hoort hij eigenlijk nog steeds te zijn want deze graciueze verschijning met zilveren bast en takken die hangen als het haar van een jong meisje, heeft diverse helende krachten in zich die ten dienste staan aan de mens. De geest van de berk was een rijpe vrouw die af en toe vanuit de wortels verscheen.
De berk was voor de Noorse volkeren een mysterieuze en heilige boom. Als een mens van haar melk dronk, vertienvoudigde zijn kracht. Bij de Finnen zat de wereldgeest als adelaar op de berk.
Voor de Germanen was de berk de boom der wijsheid. Het blad is groen en de stam wordt wit. Geschikt voor kalkrijke zand- en veengrond. Diagnostische kenmerken Onderzijde blad althans in de nerfoksels behaard. De boom houdt van vochtige grond.
Twijgen sterk tot weinig behaar zonder of met enkele wrattige harskliertjes, opgericht. Vrouwelijke katjes over de gehele lengte ongeveer even bree alleenstaand.
Vruchtvleugel ongeveer even breed als het. Berken bomen (algemeen): Er zijn verschillende bomen waarbij de sapstroom terug zeer snel op gang komt. Vlaanderen: Zeer algemeen, maar minder in de polders en in het duingebied.
De rest van de berk zorgt ervoor dat de boom toch iets fiers en ranks blijft houden, dat zich opricht en de zwaarte overwint. Dat geldt ook voor de andere inheemse berkensoort in Nederlan de Zachte Berk (Betula pubescens). Die is wat kleiner dan de Ruwe Berk en heeft op de takken en bladeren een fijne beharing die donsachtig aandoet.
Ruwe berk - Betula pendula Ruwe berk of Betula pendula is een in Nederland zeer veel voorkomende boomsoort die te vinden is in vrijwel alle loofbossen op voedselarme bodem. Ook is het een opvallende boom, vaak alleenstaan op heidevelden. Sinds vorig jaar hebben wij een ruwe berk in onze niet al te grote tuin meter buurt bij diep plus minus en sinds kort groet er ook spontaan een zachte berk bij.
Toevallig hadden wij het deze week bij de buren over bomen in het algemeen. Maar de buurvrouw en vader hebben meteen gezegd haal maar weg anders mag de rijdende rechter er wel bij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.