woensdag 5 juni 2019

Echte lavendel

Echte lavendel

Zuivere en Gezonde Natuurproducten bestellen! Design Ultrasoon Aromaverstuivers, Aromatherapie, Aromadiffusers. Het is een lage, sterk vertakte struik. Bij gebruik als losse haag zijn planten per meter vaak voldoende.


Plaats er dan eens Vrouwenmantel (Alchemilla) bij. Dé echte bekende lavendelolie uit de Provence in Zuid-Frankrijk! Echte lavendel trekt veel vlinders en andere insecten en is bruikbaar in de keuken. De geur is zoet, kruidig en bloemig. Zelfs bij mensen die niet kunnen ruiken heeft de etherische olie van lavendel dit effect.


Lavendel staat bekend om haar rustgevende eigenschappen. Een zeer lage zuiver witte echte lavendel. Die andere staat op onze kwekerij. Ter vergelijking: uur destillatietijd voor Pinus sylvestris en meer dan 1uur voor sandelhout).


De Romeinen, en de Grieken trouwens ook, gebruikten lavendel als badkrui zowel vanwege de geur als vanwege de therapeutische werking. Zo werkt het bijvoorbeeld zeer kalmerend bij stress. Angustifolia betekent smalbladig.


Hoe meer hij in de zon staat, hoe intensiever de kleur wordt. Ook bestaat er lavendelhoning waarbij er zorg voor wordt gedragen dat de bijen alleen met lavendel in aanraking komen. Inwendig kan lavendel worden toegepast als theeaftreksel en uitwendig in de vorm van aromatherapie. De olie van de echte lavendel is fijner, maar ook duurder dan de olie van de gekruiste of hybridenlavendel. Blauwe lavendel en lavendel blauw bestaan niet, dat blauw heet officieel violet.


De plant is forser en steriel, d. Ze wordt gekweekt om zoveel mogelijk bloemen te produceren. Zowel het blad als de bloemen zijn geurend. Voor ons klimaat is deze soort de meest winterharde. Er zijn honderden cultivars van deze lavendelsoort. Pas vanaf de XIXe eeuw werd het gebruikt in de parfumindustrie.


De echte of officinale lavendel is een van de pareltjes van de moderne aromatherapie. Haar perfecte veilighei haar uitstekende tolerantie gecombineerd met haar grote doeltreffendheid hebben zeker bijgedragen tot de prominente plaats die zij krijgt in elke aromatische apotheek die naamwaardig is. Als hij eenmaal gaat bloeien dan bloeit hij elk jaar, tot wel jaar lang. Wel heeft het wat snoeien nodig in maart of april, maar snoei niet terug tot het kale hout want dit zal niet meer uitlopen.


Echte lavendel

De ‘ echte’ lavendel Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ bloeit met paarse bloemen. Dat heeft een aantal redenen. Deze cultivar wordt niet zo hoog. Waar kan ik Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ planten? Dit is de klassieke lavendel die niet alleen geliefd is vanwege zijn bekende geur, maar ook vanwege de zilverachtige bladeren en hoekige stengels.


En zeer geschikt voor een korte haag! Door zijn mooie paarse bloei is het een echte aanwinst voor in de tuin. De meest voorkomende en best geschikte soort voor de Nederlandse tuin is de Lavandula angustifolia ofwel echte lavendel.


Er bestaan veel soorten lavendel. Helaas loopt het met de lavendelplanten nog wel eens op een teleurstelling uit. Eerlijk gezegd hebben we het zelf nog nooit gegeten, maar genieten van de looks en vooral de geur.


De bijen en hommels genieten mee en zijn in grote getale aanwezig in de planten. Daarom wordt de plant ook veel gebruikt voor het maken van parfum. Vermoedelijk heeft de lavendel als paarse plant een naamsbekendheid van en even hoog zal de bekendheid zijn met de rustgevende, kalmerende eigenschappen van lavendelolie. De beste en ook de meest dure lavendel soort is de ‘ echte lavendel ’ ofwel Lavandula vera, ook wel bekend onder de namen Lavandula officinalis of Lavandula angustifolia.


Echte lavendel

Men naaide lavendel in de voering van petten met als doel een meer heldere geest te behouden. Wanneer je thee drinkt van lavendel , zal je dromen over je toekomstige liefde. De verrukkelijk geurende en geneeskrachtige lavendel is al sinds zeer oude tijden in tal van soorten en variëteiten bekend uit de natuur van de landen rond de Middellandse Zee.


De lavendel ‘Felice’ is een echte zonaanbidster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts