donderdag 10 november 2016

Stinkende plant

Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Including plant biotechnology, breeding, cell biology, development, genetics and more! Hét online tuincentrum met meer dan 10. Ruime keuze planten op beslist. Vergelijk hier aanbiedingen.


De geur is zo vies en sterk dat de plant in het Engels Skunk Cabbage, oftewel stinkdierkool, wordt genoemd.

Rafflesia Arnoldii is een zeer zeldzame plant die alleen voorkomt in de regenwouden van Indonesië, Maleisië en de Filipijnen. Het is de grootste solitaire bloem ter wereld en kan maar liefst een meter in omtrek worden. Hij heeft kleine, gele bloemen en enigszins op eikenblad gelijkende bladeren. De geneeskracht van stinkende gouwe Vroeger dacht men dat de messias de kop van een slang had verpletterd.


De stinkende gouwe bevat oranje-geel melksap en groeit vooral langs heggen en op ruige plaatsen. Uit het bloed wat hierdoor ontstond groeide de stinkende gouwe. In november is de kerstcactus (Schlumbergera truncatus) de woonplant van de maand.


De kerstcactus is ook bekend als Lidcactus.

Een plant die de winter aangrijpt om flink te bloeien. Dus hoe korter de dagen, hoe meer paarse, rode, witte, oranje of roze bloemen. De bossige plant is nog behoorlijk algemeen te vinden in Zuid-Limburg en de duinen ten zuiden van Bergen aan Zee. Stinkende ballote - Ballota nigra s. De schijnkransen zijn tamelijk armbloemig.


Het is een zeer algemeen voorkomende soort die direct opvalt door de gele bloemen en het feit dat de plant bij afbreken van de stengel of een blad een oranjegeel melksap afgeeft. De bloemen staan met - bij elkaar in een soort scherm. De grootste solitaire bloem is van Rafflesia arnoldii en de grootste vertakte bloeiwijze is van de parasolwaaierpalm (Corypha umbraculifera). Amorphophallus titanum wordt ook wel aasbloem genoemd vanwege zijn geur, wat ook de naam is van de eveneens stinkende R. Naar rottend vlees stinkende penisplant bloeit na tien jaar.


Video De medewerkers van een botanische tuin in het Australische Crafers zijn in de ban van hun reuzenaronskelk. Het uiterlijk van de groen-rode bloem doet niets af aan de bizarre geur die zij verspreidt. De plant is na tien jaar plots tot bloei gekomen. De zwavelgele bloemen wijzen op een sterke werking op de spijsvertering.


Het blad blauwgroengrijze, een indicatie voor een sterke werking. De naam stinknetel komt uiteraard van het feit dat de plant stinkt, en dat de plant familie is van de dovenetel en. Het sap werd gebruikt als oogwater.

Als sierplant worden planten met gevulde bloemen en fijn verdeelde bladeren en kroonbladen gekweekt en deze verwilderen soms. Volgens Maria Treben helpt stinkende gouwe ook bij hoornvliesontsteking en grijze staar en gele vlekken op het oogwit (wijst op leverproblemen): je kunt s ochtends vroeg als de groene blaadjes nog nat zijn van de dauw de blaadjes aanraken met je vingers en het sap over je gesloten oogleden wrijven. Het is een plant die van verre al opvalt door de helder gele, bijna goudkleurige bloemen. De Nederlandse naam is eenvoudig te verklaren. In de middeleeuwen werd de stinkende gouwe (Chelidonium majus) als geneeskrachtige plant beschouwd en zelfs vandaag de dag wordt het oranje-gele melksap nog steeds gebruikt om huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld wratten, te bestrijden,.


De bladeren zijn geelgroen geveerd en staan afwisselend aan de stengels. De gele bloemen staan in niet overdadig bloeiende schermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts