vrijdag 22 december 2017

Snoeien bolacacia

De bolacacia vinden de meeste tuinbezitters pas attractief als hij een dichte, compacte ronde bolvormige kruin vormt. Van nature uit vormt deze plant deze vorm. Toch snoeien de meeste bolacacia bezitters hun lieveling jaarlijks om een compacte en niet té grote bolvorm te verkrijgen. Deze lange takken zijn gevoelig voor win waardoor er takken kunnen uitwaaien.


Dit geeft meestal grote wonden die een invalspoort kunnen vormen voor schimmels.

Snoeien : Zoals eerder gezegd kan de bolacacia het beste ná de winter, rond eind maart gesnoeid worden. Het jonge hout van de kroon heeft een vrij zachte kern, en bij snoei in het najaar kan de kern vochtig worden in de herfst en winter en met vorst flink beschadigen met de dood van de kroon als gevolg. Zó moet je een Acacia snoeien.


Veel mensen kiezen voor een bolacacia in de tuin, en niet zonder reden. De vorm van de boom is de reden dat hij in vele tuinen en opritten staat. Eind november of anders begin maart is de beste tijd om een bolacacia te snoeien. Wanneer het vriest in deze periode moet je de snoeibeurt even uitstellen.


De boom hoeft niet te worden gesnoei maar de vorm wordt dan meer afgeplat en de kroon wordt behoorlijk groot.

Er blijft een kale stam met kleine stompjes over. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. Het snoeien dient zo dicht mogelijk op de stam plaats te vinden. Bomen die al een paar jaar vaker zijn gesnoeid geven dan ook al een knot te zien.


Sommigen snoeien de bolacacia elk (voor)jaar, maar ikzelf doe dit eens in de drie jaar. Een Catalpa snoeien gaat anders dan bij de meeste bomen. Veel bomen snoei je namelijk gewoon in de winter.


Omdat de trompetboom snel bevriest kun je deze niet in de winter snoeien. Het wel aan te raden om voor het snoeien onze video over bomen snoeien te bekijken. Om hem mooi te houden is het aangeraden in maart de kroon volledige te snoeien tot de stam. Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ is een klein bolvormige geënte boom met mooi fijn samengestelde bladeren.


Snoei een bolacacia pas rond het begin van het voorjaar, eind februari of begin maart, mits het niet vriest. Een bolcatalpa snoei je elk jaar of om het jaar terug. Doe je het regelmatig dan. Alomtegenwoordig en algemeen geliefde bolboom.


Deze plant bestaat uit een bolronde heester die op een onderstam wordt geënt. De bomen groeien, indien niet gesnoei uit tot een brede parasolvormige boom maar bijna alle eigenaars gaan hun bomen elk jaar terug snoeien , zeg maar knotten.

Wanneer mag of moet ik snoeien ”, is een van de meest gestelde vragen over de tuin. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar. Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring. Toch is het allemaal niet zo moeilijk.


Hallo, Wij hebben begin maart onze bolacacia ´s gesnoeid. Nu zijn we bijna maanden verder en komen er alleen nog maar een paar kleine blaadjes. Deze bolacacia past goed in een kleine tuin omdat hij elk jaar terug gesnoeid kan worden waardoor het een compacte bol blijft houden. Ze worden in verschillende hoogtes en stamdiktes geleverd.


De bolesdoorn snoeien , dat kun je zeker eens per jaar doen. Maar het hoeft niet persé, want ook zonder jaarlijkse snoeibeurt zal de boom mooi groeien. Omdat het groeiproces langzaam gaat is snoeien niet altijd nodig. Als de boom zo’n meter hoog wordt, kan hij ook ongeveer zo breed worden.


Kleine boom met een kogelronde kroon tot - m hoog en breed. Door jaarlijkse snoei blijft de kroon compact. Wordt er niet geknot dan vormt de boom na jaren een schermvormige kroon. Het zijn snelle groeiers die na de bloei ver worden teruggesnoeid. Door de plant terug te snoeien ontstaat een bossige groei.


Dood of beschadigd hout worden na de winter verwijderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts