maandag 11 december 2017

Heemst plant

Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Subjects include biofuels, plant genetics, ecology and evolution. Hét online tuincentrum met meer dan 10.


Ruime keuze planten op beslist. Vergelijk hier aanbiedingen.

Planten zie onze aanbiedingen! Deze plant , die van origine in Afrika groeit, is door menselijk toedoen over de hele wereld verspreid naar gebieden waar grondsoort, vochtigheid en klimaat gunstig zijn. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig.


De bloemkleur is licht roze en de bloeitijd is van ca. De bladeren zijn groen en ongeveer cm. De wortelstok vormde een onderdeel van salades en uit de bastvezels werd touw en papier gemaakt. In een aantal landen wordt de plant nog steeds als artsenijgewas verbouwd.


Zowel de wortelstok als de bladeren en bloemen worden geoogst.

Omdat de plant zoveel goede eigenschappen heeft, stimuleerde Karel de Grote al de teelt van heemst in boerentuinen. Het volksgeloof zegt dat het verbranden van heemst , huis en hof zuivert en reinigt. Het slijm, waarin omgezette suikers worden opgeslagen, is de energiereserve van de heemst. Hij kan een maximale hoogte van twee meter bereiken.


De stengel en bladeren van echte heemst zijn bedekt met fluweelzacht dons. Echte heemst behoort tot de vaste planten. De bloeitijd van echte heemst vindt plaats tussen juni en augustus. De echte heemst behoort tot de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae) en is een tot 1centimeter hoge, overblijvende, behaarde plant met een recht omhoog groeiende, verhoute stengel.


De jonge bladeren van de plant kun je verwerken in salades. Met de wortels van de heemst kun je weer een dessert maken en de witroze bloemetjes zijn te gebruiken als versiering. De bloemen bloeien vanaf eind juni tot ongeveer eind augustus. Althaea officinalis bloeit op een lange stengel waar op het bovenste deel de roze tot witte bloemen staan. Het blad is donzig behaard en licht grijsgroen.


Er zijn meer dan tien soorten, waaronder een-, twee-en meerjarige planten. De soorten uit het geslacht komen voor in Noord-Afrika, Europa en Azië. Het is een typische soort van verlandende kreken.


Bij bijvoorbeeld Malva en Lavatera zijn deze driedelig.

De viltige beharing van de gehele plant belet, dat de huidmondjes door vocht gesloten worden, hetgeen dus in verband staat met de stand van de plant op vochtige plaatsen. In de tuin past hij zich naadloos aan. De althaeawortel komt van deze plant en is geneeskrachtig werkzaam op het gebied van longen en ademhaling. Uitplanten als de plant voldoende ontwikkeld is (meestal in het najaar).


Kiemt bij maximaal graden Celsius. Kiemt langzaam en onregelmatig. Dikwijls in het voorjaar erop. Ter plekke zaaien vanaf augustus. Nederlandse naaechte heemst.


Heemst is een oeroud geneeskruid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts