woensdag 6 december 2017

Stoma zwemmen

Stoma zwemmen

Dat maakt niet zoveel uit. Maar er zijn wel een aantal punten waar u op moet letten bij het zwemmen met een stoma. Je kunt prima zwemmen met een stoma. Tips: Gebruik tijdens het zwemmen je stoma -opvangmateriaal.


Alle huidplakken zijn waterbestendig en laten niet los in het water. Heb je een colostoma, dan kun je eventueel een kleiner opvangzakje gebruiken. Met een stoma kun je gewoon zwemmen , ook in zee. Zorg er wel voor dat er geen zand of water bij je stoma kan komen. Anders loop je kans op infecties.


Ze zijn sneldrogend en worden gemaakt van een mooie kwaliteit Lycra. Stichting Stomaatje probeert de kosten zo laag mogelijk te houden. In het verleden door de opbrengst van collectes of winnen van prijzen. Het Spaarne Gasthuis nodigt mensen met een stoma uit om een middag te zwemmen bij Sportcomplex Koning Willem Alexander in Hoofddorp.


Deze middag is bedoeld om mensen met een stoma te laten ervaren dat zij veel activiteiten, met wat instructies, prima kunnen doen. Veel stomadragers worstelen met het idee om te gaan zwemmen en dat begrijp ik natuurlijk. Samen met het NOC-NSF is er een folder over buikspieroefeningen bij stoma ontwikkeld. Deze folder kunt u van de stomaverpleegkundige krijgen. Zwemmen met een stoma is mogelijk.


Het is vaak een hele overwinning voor een stomadrager om naar een openbaar zwembad toe te gaan. Het stomamateriaal moet niet vlak voor het zwemmen worden. Stoma en zwemmen Als je als man een stoma hebt, leidt dat tot de nodige beperkingen. Want je moet bij bijzondere activiteiten altijd rekening houden met jouw stoma.


Bij wildere activiteiten of intensieve sporten moet je extra opletten. De plakkracht is dan namelijk nog niet optimaal. De filter moet u wel tegen water beschermen. Zorg dat u het zwembad niet vermijdt uit angst dat ‘anderen uw stoma zullen opmerken’ – zwemmen en wateraerobics zijn geweldige manieren om fit te blijven! Omdat uw gewicht wordt ondersteund door het water, traint u door te zwemmen uw spieren met een minimaal risico op letsel.


Hoe het wennen gaat en hoe u het leven met een stoma ervaart, is heel persoonlijk. In ieder geval draagt een goede voorbereiding bij aan het accepteren van een stoma. Daarbij wordt u ondersteund door onze verpleegkundig consulenten stoma. De consulenten zijn uw vaste aanspreekpunt voor alle vragen, onzekerheden of problemen rond uw stoma.


Als je een stoma hebt, verlang jij er ook gewoon naar om te kunnen zwemmen wanneer je dat wilt. Zelfs in natuurbaden en in zee kun je een duik nemen. Als je maar zorgt dat je stomazakje altijd goed is afgesloten. Een stoma hoeft geen belemmering te zijn om te sporten en zwemmen.


Sporten is zelfs goed voor om de spieren te bewerken. Wij geven je graag een aantal tips en adviezen. Ook over hulpmiddelen die je nodig hebt bij sporten met een stoma. Ook in de zee, natuurbaden etc.


Aandachtspunten bij sporten met een stoma. Waar moet u in het bijzonder op letten als u wilt gaan sporten met een stoma ? Denk bijvoorbeeld aan de bescherming van uw stoma of het tegengaan van klotsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts