dinsdag 30 januari 2018

Olijfboom groei per jaar

Hoe snel groeit een olijfboom ? Een olijfboom groeit ongeveer centimeter in de omtrek per jaar. Dat is geheel afhankelijk van de leeftijd. De leeftijd is te bepalen aan de hand van de omtrek van de stam. De prijs van de olijfboom hangt af van de combinatie hoogte en omtrek.


Het is goed om te beginnen met snoeien wanneer je olijfboom jong is, ongeveer jaar.

Je wilt je olijfboom beginnen vormgeven als deze jong is, of ongeveer jaar ou en dan elk jaar in de late lente of vroege zomer controleren op onderhoud. Olijven groeien langzaam en kunnen heel erg oud worden tot wel 15jaar! Iemand ervaring met de groei van olijfbomen in de volle grond? Hij groeit ook flink, in twee fasen per jaar. Het kan jaar of langer duren voordat de bomen vrucht dragen.


Pas na vijf jaar kan een nieuw olijfboompje vrucht dragen. Je kunt tweemaal per jaar snoeien: In het najaar rond oktober of november, en in het voorjaar rond maart en juni. In de tuinderij begint de vormsnoei van olijfbomen in het najaar (herfst).


Bekijk onderstaand overzicht voor de meest kwalitatieve olijfbomen met de mooiste vertakkingen, tegen een vaste lage prijs.

Door deze gecontroleerde kwaliteit verlenen wij garantie tot en met jaar in combinatie met een. Zie onderstaand productoverzicht voor een greep uit het assortiment van de olijfboom specialist. Alle bomen zijn gerangschikt op stamomtrek. De stamomtrek is namelijk gerelateerd aan de leeftijd van de boom.


Wij bemesten de olijfboom éénmaal per jaar. Daarvoor beschikken wij over speciaal vervaardigde mesttabletten. De tabletten zorgen voor een gelijkmatige en optimale bemesting.


Zij moeten bij voorkeur in het vroege voorjaar toegediend worden door ze naast de stam in de grond te drukken. Deze tabletten zijn te koop in onze webwinkel. De olijfboom komt van oudsher voor in de landen rondom de Middellandse Zee en Klein-Azië.


Om eetbare olijven te krijgen zijn verschillende rassen nodig, of een zelfbestuivend exemplaar. Het kan jaar of langer duren voordat de bomen vrucht dragen. Dus de waarde neemt elk jaar toe, want het boompje groeit. En dan te bedenken dat olijfbomen honderden jaren oud kunnen worden… Het olijfboom stekje voelt zich helemaal thuis in zijn eigen micro-biotoop.


Maar je kunt ‘m ook in de volle grond zetten. Dit betekent dat we elk jaar moeten zorgen voor voldoende vegetatieve groei om elk jaar vruchten te krijgen. Zeer krachtige scheuten zijn niet productief, want ze zitten meestal vol met vegetatieve knoppen.


Olijfbomen produceren fruit op de takken van het voorgaande jaar. Grondsoort: De olijfboom is geen veeleisende boom, hij kan zowel in arme grond als in rijke grond aangeplant worden, van nature houdt hij wel van een kalkrijke bodem die goed gedraineerd is !

Overbemesten heeft geen enkele zin want dit zal enkel een explosie aan vegetatieve groei teweeg brengen en ten koste zijn van de bloei en de vruchten. Door de vele kruisingen bestaan er zo’n soorten olijfbomen. De boom heeft lange wortels en een dikke stam. Daarom moeten de bomen met een minimale afstand van meter uit elkaar worden geplant.


Daarmee heeft de olijfboom een extra steun aan het begin, waardoor de kans op aanslaan wordt vergroot. Naast een goede bodem, moet men de olijfboom regelmatig bemesten. Dit kan het beste een keer per jaar gebeuren, in het voorjaar. Ga hierbij uit van februari tot mei. Zo heeft de plant een extra steun om weer bladeren te groeien en de zomer in.


Wat u niet mooi vindt knipt u er gewoon af. Het is raadzaam lange uitlopers weg te snoeien. Snoei de olijfboom minimaal 1x per jaar voor een optimale groei. Het beste is om het wortelloot en takken aan de onderkant van de stam in ieder geval weg te knippen. Zomers groeien er vaak scheuten onderaan de stam, haal deze ook weg.


Vaak wordt een olijfboom in de vorm van een knotwilg verkocht, en vormt hij een rond bolletje met veel scheuten. De binnenste takken krijgen zo geen licht en verstikken. Laat de takken daarom eerst uitgroeien en snoei dan volgens bovenstaande regels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts