dinsdag 16 januari 2018

Paardenmest moestuin

Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. Op zoek naar contactgegevens? Vind ze gemakkelijk en snel via Telefoonboek. De mensen die al de paardenmest uitgebreid over hun moestuin hebben verspreid zijn volgens mij niet geneigd weer te verwijderen. Ons ereli een krasse oude moestuiner met levenslange ervaring glimlacht bezwerend dat het wel kan.


Verse paardenmest kan je in het najaar op de tuin verspreiden (als toplaag, niet doorspitten).

Gecomposteerde paardenmest kan je in het voorjaar gebruiken. Als paardenmest gemiddeld maar stikstof, fosfor en kalium bevat, waarom zou je dan je rug breken op al die karren en kruiwagens paardenmest ? Omdat je er indirect de grond mee ophoogt, de structuur verbetert en bodemleven toevoegt. Dat zijn voor ons de belangrijkste redenen voor het gebruik van paardenmest. Maar is het paardenmest (bij gebrek aan koeienmest) met stro. Deze hoop lijkt warmer te worden en sneller te composteren, hoewel ze ook wel weer wat plakkeriger blijft.


We hebben het nooit officieel laten meten maar deze hoop moet meer stikstof bevatten dan de andere hoop. In het bijzonder stikstof, magnesium, fosfaat en kalium worden door paardenmest aan de aarde toegevoeg een zegen zowel voor bloemen als voor groenten. Ik gebruik al jaren paardenmest zonder ooit enige verbranding of vergiftiging gezien te hebben.

Enkele malen per jaar wordt een hoeveelheid verse paardenmest vermengd met snoeisel, houthaksel en groenafval om een composthoop op te zetten. In het vroege voorjaar gaat een grotere hoeveelheid over de moestuin en rond de frutiboompjes. Hierdoor komt de stikstof uit verse paardenmest niet beschikbaar voor de planten in de moestuin.


Verteerde paardenmest heet ook wel champignonmest. Goede mest heeft de juiste verhoudingen stikstof, fosfor en kalium. De verschillende moestuinboeken die het Meisje er inmiddels op nageslagen had waren het nogal oneens over het gebruik van paardenmest in de moestuin. Paardenmest wordt namelijk vaak gebruikt om champignons op te telen. Het gebruik van natuurlijke mest in de vorm van koemest( stalmest) en paardenmest is al jaren achterhaald.


Allereerst moet deze mest minstens een jaar oud zijn, dus al voor een deel verteerd. Koemest( stalmest) bestaat voor het allergrootste deel uit water en stro. En bevat ook veel onkruidzaden!


Vind telefoonnummers, adressen en postcodes van duizenden bedrijven en personen. Een moestuin van 100mmag de eerste keer rustig een aanhangwagen van 2mhebben. De mest moet over de gehele tuin uitgestrooid worden en ondergespit worden. Ik doe het altijd in het najaar, dan kan ik vroeg in het voorjaar beginnen met de vroege groenten zoals peulen en tuinbonen. De eiwitten van hun schaal worden afgebroken door de micro-organismen.


Die mest kun je met een gerust gemoed terug op de weide aanbrengen. Je hebt al Bokashi na een maand of twee.

Heb je parasieten, dan wacht je beter een maand of zes. Bedek in november je moestuin met een laag paardenmest -plus-stro en laat er de hele winter je kippen in scharrelen. In de lente hark je de grove resten weg en de grond is klaar. Er zitten wel vrij veel zaden in. Een hele mooie, natuurlijke manier is zelf een composthoop maken van paardenmest , stro, groente-, fruit- en tuinafval.


Nigelle, goed verteerde paardenmest is goed voor kleigrond: het is rul, dus zo ongeveer als grove compost, verbetert daardoor de bodemstuktuur;;verse paardenmest moet je niet hebben: teveel ammoniak. Het moet een jaar (of liever langer) gewoon op een hoop liggen zodat die zuren eruit spoelen en de grove delen (stro) vergaan. Wilt u de bodem van u tuin of moestuin verbeteren, gebruik daar paardenmest voor! De paardenmest vermengt met vlasstrooisel ligt eerst een periode of wat op de bult. DAt is best interessant om te volgen, eerst wordt het dus binnenin heel heet, en smorgens zie je daarvan dampen, de bult krimpt ook.


Het is een dikke zwarte massa geworden. Wij bieden paardenmest aan ter verbetering van moestuin of beplanting. Op dit moment gok ik een kuub of met een beetje stal stro. Gratis mest voor mensen met moestuin of volkstuin.


Dan kan het geen kwaad om ze eens een bezoekje te brengen en een balletje op te gooien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts