donderdag 22 maart 2018

Groenten in pot

Specialistisch advies nodig? Recepten Assortiment Groene Keuken Pottenkijkers Nieuws Over hak Pers. Groente uit blik of pot staat daarom meestal niet in de Schijf van Vijf.


Over de teelt van deze groente in pot volgt heel binnenkort meer uitleg. Radijsjes, worteltjes en rammenas worden best niet in een mengsel met veel potgrond en turf geteeld. Doe er voldoende tuingrond bij zodat er niet te veel hinderlijke vezelworteltjes gevormd worden.

Hierdoor trekt de pot vacuüm en heeft zuurstof geen vat op de groenten waardoor het lang houdbaar blijft. Bij deze manier van conserveren worden geen conserveermiddelen gebruikt. Bij sommige groente wordt een klein beetje zout toegevoeg voor de smaak. Het volledige verwerkingsproces van oogst tot pot gebeurd binnen vijf uur. Gelukkig zijn er voldoende groenten die je niet alleen in een moestuin, maar ook in een pot kunt kweken.


Ideaal als je niet zoveel ruimte, of bijvoorbeeld alleen een balkon hebt. In dit artikel vind je groenten die je ook in een pot kunt kweken! Wil je spinazie planten in een pot ? Dat is al een geruststellende gedachte, toch?

Ook courgettes, die op het eerste zicht niet geschikt zijn om op kleine oppervlaktes te groeien, zijn een mogelijkheid. Je kunt ze zelf zaaien, of als kant-en-klaar plantgoed meteen in een pot stoppen. Bestel Groenteconserven in pot , Groenteconserven in potConserven online op plus. Laat je boodschappen thuis bezorgen of haal het op bij jouw PLUS.


Nadat groente in blik of pot is gegaan is er geen noemenswaardig verlies van voedingsstoffen meer (althans niet tot de uiterste houdbaarheidsdatum). Groente in pot of in blik is minder knapperig dan verse groente , zelfs nadat je die hebt bereid. De juiste pot kiezen De grootte van de pot is zeer belangrijk en hangt af van het soort groente dat u wilt verbouwen. Grote planten hebben een grotere pot nodig. Voor bijvoorbeeld grote tomatensoorten gebuikt u potten met een inhoud van liter.


Een kleinere pot is ook mogelijk, maar dan moet u de plant vaker water te geven. Een dun laagje compost bovenop elke pot helpt het water langer vast te houden en geeft extra voeding. Tijdens de zomermaandag elke tot weken bijmesten met een meststof voor groenten en kruiden. U kunt in principe gewoon gebruiken wat u wilt. Groenten kweken in bakken en potten kan op verschillende creatieve manieren.


Kies bij voorkeur wel voor een lichte kleur pot. Enkele leuke voorbeelden zijn oude keramische potten, wasbakken of zelfs antieke badkuipen. Zolang de bak of pot maar stevig genoeg is en een goede waterafvoer aan de onderzijde bevat.


Wie groente wil kweken en een kleine tuin heeft of alleen een terras, moet slim zijn.

Zet een tuintafel neer en begin daarop een moestuin in potten, bakken en kistjes. Reserveer voor de minimoestuin een tafeltje in een beschut, licht en zonnig hoekje. Mix potten van glas en keramiek met houten wijn- en fruitkistjes en bakken van blik en zink. Alhoewel de producten in potten en blikken ook groenten zijn (bijvoorbeeld wortels, doperwten, asperges en spruitjes), zijn ze niet even gezond als verse groenten.


Wat betreft vitaminen en mineralen zitten er geen verschillen tussen vers of blik, maar wat betreft toegevoegde suikers en zout wel. Jaren geleden, tijdens mijn studiejaren ( tropenjaren!) at ik dagelijks groenten uit pot en blik. De voorkeur ging uit naar pot , omdat ik toen al een soort van natuurlijke weerstand tegen “ blikvoer” had en dat is eigenlijk nooit verdwenen. Ik vond de potten groente soms zo lekker, dat ik het zo koud uit de pot at. Aan bijna de helft (procent) van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoeg blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch.


De organisatie onderzocht het assortiment groenteconserven van de vier grootste supermarkten, Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi. Doe alle groente en kruiden in de gesteriliseerde weckpot en duw ze goed met een schone vork of lepel totdat de pot vol met groente is. Schenk de vloeistof in de pot met de groente zodat alles geheel bedekt is.


Sluit de pot goed af en laat hem in een koele plek minstens uur staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts