dinsdag 27 maart 2018

Plant kerstster

Plant kerstster

Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Subjects include biofuels, plant genetics, ecology and evolution. Hét online tuincentrum met meer dan 10. Planten zie onze aanbiedingen! Vergelijk hier aanbiedingen.


Jammer, want de kerstster is geen eenjarige plant en wanneer men een kerstster goed verzorgd dan is het goed mogelijk om de kerstster ook het jaar er naar weer aan de bloei te krijgen. Vaak worden kerststerren na kerstmis weggegooi hoewel het niet om eenjarige planten gaat. Meerjarige cultuur is mogelijk wanneer men de plant in het voorjaar terug snoeit en nieuwe potgron gemengd met kokosvezel, geeft. De pot kan dan het beste buiten staan.


Maar de twee planten hebben weinig of niets met mekaar gemeen. Kerststerren werden voor het eerst gecultiveerd door de Azteken. De kerstster daarentegen is een echte warmteminnende kamerplant. Daartoe moet het korte dagritme afgebouwd worden, de Kerstster verhuist daarbij naar een lichte en koele plek. De plant voor de helft terugknippen, zodat zich nieuwe scheuten kunnen vormen.


Zonder verduistering bloeit de plant pas in het voorjaar. Zorg ervoor dat de plant op een lichte standplaats staat zonder tocht. Je kunt natuurlijk een grote ster voor het raam hangen, of hang hem juist buiten aan de voordeur of aan de schutting. Zo haal je de kerstsfeer ook naar de tuin!


Er zijn kerststerren in verschillende materialen zoals hout, metaal of wat dacht je van een papieren 3D ster. Ook kleine kerststerren voor in de kerstboom vind je natuurlijk bij Intratuin. De naam poinsettia komt van de Amerikaanse ambassadeur Joel Poinsett, die de plant in het begin van de 19e eeuw in de Verenigde Staten invoerde. De Kerstster zal op een gegeven moment de bladeren laten vallen, snoei dan de stelen terug tot ongeveer centimeter, als de plant kleiner is natuurlijk in verhouding. Zet de plant vervolgens op een vorstvrije, schaduwrijke plek en geef nauwelijks water.


In het voorjaar verpot je de plant in een ruimere pot met verse aarde. Hij krijgt méér gekleurde bladeren en bloemknopjes naarmate de dagen korter worden. Uiteindelijk zullen de schutbladeren groen kleuren of afvallen.


Als dat gebeurt, kunt u de scheuten tot de helft terugsnoeien en de plant iets koeler zetten – °C). Om de plant in bloei te krijgen heeft die een kortedagbehandeling nodig. Hiervoor moet de plant eerst minstens dagen gedurende uur per dag in het absolute donker staan en uur per dag in het licht. Ook moet de plant na de zomer niet meer bemest worden.


De naam Poinsettia dankt hij aan de Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Joel Poinsett. Ruime keuze planten op beslist. In het begin van de 19-de eeuw stuurde hij de plant jaarlijks als geschenk naar zijn familie en vrienden in Amerika.


De plant werd daardoor al snel een symbool voor liefde en gelukwensen. Nee, de Kerstster niet echt giftig voor honden of katten maar kan wel diarree veroorzaken, dus als ze vaak bladeren eten kun je deze plant beter vermijden. Traditie kerstster of kerstroos. Over de traditie van het gebruik om de kerstster rondom de kersttijd in huis te halen, doen verschillende verhalen de rondte.


Plant kerstster

Je kunt ervoor kiezen om slechts een enkele kerstster in je kamer te zetten, maar ook meerdere kerststerren bij elkaar geeft een bijzondere kerstsfeer. Wanneer de plant te veel water krijgt, zal de kerstster haar bladeren laten vallen. Er mag dan ook nooit een laagje water onder in de pot blijven staan.


Let bij het kopen van een kerstster op twee dingen: Vermijd kou, daar kan de kerstster heel slecht tegen – niet erg handig voor een plant die vooral in december wordt verkocht. Koop nooit bij bloemenkraampjes die kerststerren ’s winters buiten hebben staan. De grote bladeren zijn lancetvormig of eirond-elliptisch en gaafrandig, getand en gelobd. De bloempjes zijn klein en vallen vrij snel af.


Het zijn de grote, roo roze of wit gekleurde bladachtige schutbladen die de sierwaarde van de plant bepalen. Je hoeft niet meer vanaf het tuincentrum of een lokale plantenwinkel naar de auto en vanaf de auto naar huis te sjouwen met je planten. Vandaag de dag kun je eenvoudig online planten bestellen. Met een paar simpele klikken heb je de plant van jouw keuze in je virtuele winkelwagentje geladen.


Nu willen we dat een kerstster voor en tijden de kerst bloeit. Dus kun je kunstmatig een korte dag geven om de plant te dwingen bloemknoppen (en rode bladeren) te vormen. Geef de plant dus vanaf september minstens weken lang korter licht. De plant moet dan vanaf uur in het donker staan (in een kast, bv.). Toch heeft u beslist behoefte om de wintersfeer met Kerstmis in huis te halen.


Plant kerstster

Dat lukt uitstekend met een kerstster met verlichting. Of u nu gaat voor hout, papier, metaal of plexiglas, bij Allekabels kunt u terecht voor elke kerstster. Verlicht uw kamer op sfeervolle wijze, met behulp van een enkele ster of een slinger van kerststerren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts