donderdag 18 oktober 2018

Lavendel zaaien

Bestel Hier Online Uw Kruidenzaden. Snelle levering en tot korting. Design Ultrasoon Aromaverstuivers, Aromatherapie, Aromadiffusers.


De meeste tuinders vermeerderen lavendel door middel van stekken, maar de plant kan ook uit. Lavendel uit zaad opkweken.

Verspenen en koeler opkweken. Ter plekke zaaien in september-oktober. De zaden zullen het voorjaar erop kiemen. Let op: bij gecontroleerd zaaien het kan zijn dat het zaaisel een koudebehandeling nodig heeft.


Eigen gekweekte lavendel ruikt het lekkerst. U kunt uiteraard naar de bloemenwinkel gaan om daar enkele bossen met lavendel te kopen en deze planten in uw tuin. De eigen gekweekte lavendel ruikt ten slotte altijd lekkerder dan de lavendel die u koopt.

Ik heb in september lavendel gezaaid. Ik dacht even extra veel te zaaien omdat die slecht kiemt. Maar sinds deze week zijn er een tiental die aan het afsterven zijn.


De bijgevoegde foto is er een voorbeeld van. Het begint met de bovenste blaadjes die helemaal verschrompelen. Zaden van lavendel zaaien.


Het kruid vraagt een relatief lange kiemduur, minimaal een viertal weken. Dek het zaaibakje af met huishoudfolie en plaats het op een lichte, warme plaats. Maak lavendel tijdens het zaaien en kiemen niet te nat, deze plant kan best tegen wat uitdroging. Je hebt redelijk wat geduld nodig voordat je resultaat ziet, aangezien het kiemen van de zaden lang kan duren.


Jammer genoeg gaat een lavendel plant maar zo’n jaar mee. Daarna worden het vooral houterige planten die veel minder bloeien. De olie van de echte lavendel is fijner, maar ook duurder dan de olie van de gekruiste of hybridenlavendel.


Er bestaan minstens 2verschillende variëteiten van lavendel en de meeste soorten bloeien blauw, maar er zijn ook witte en roze soorten. We hebben ook zelf lavendel gezaai namelijk Lavandula angustifolia Vera.

De latijnse term is de botanische naam en het is een reeds lang gekweekte soort. We willen er een haag mee maken en dan heeft het wel zin om te zaaien. De planten kunnen centimeter groot worden en verspreiden een heerlijke, rustgevende geur. Wel zal lavendel niet goed groeien wanneer deze in zure grond staat aangeplant.


Zure grond is ideaal voor planten zoals o. Rhododendron, heide, coniferen en hortensia. Voor lavendel echter is dit uit den boze. Daarom is het steeds aan te raden om bij het planten flink wat kalk door uw grond te mengen. Snoei lavendel nooit op het kale hout. Let op: een belangrijke regel bij het snoeien van lavendel is nooit tot op het kale hout te snoeien, want de plant loopt daarna niet meer uit.


Zorg er dus altijd voor dat je niet lager snoeit dan waar er nog wat nieuwe scheuten aan de tak zitten. In april is het weer tijd om te zaaien. Zo maak je in een handomdraai een prachtig zaaibed.


In de video zie je hoe je het best zaait in de volle grond. Eerlijk gezegd hebben we het zelf nog nooit gegeten, maar genieten van de looks en vooral de geur. De bijen en hommels genieten mee en zijn in grote getale aanwezig in de planten.


In het eerste jaar bloeit zij niet, elk jaar daarna wel. De bloei begint ongeveer eind mei en houdt aan tot en met augustus. Als u wat planten van verschillende kruiden in de tuin wilt hebben, kunt u kruidenzaad kopen en dit in uw tuin zaaien. Na een aantal weken heeft u dan heerlijke, verse kruiden uit eigen tuin. Bovendien zijn de planten van kruiden vaak erg mooi.


Het is dan ook een meerjarig soort. Het frisse groen van bieslook of de heerlijke geur van munt verspreiden zich gemakkelijk door uw tuin. Blauwe lavendel en lavendel blauw bestaan niet, dat blauw heet officieel violet. Er zijn cultivars met zeer grijs blad en er zijn dwergvormen en reuzen.


De Latijnse naam is Lavandula angustifolia, maar dit soort wordt ook wel Lavandula officinalis genoemd of in het Nederlands “echte lavendel ”. Met deze verpakking van 1gram kan je een flink veld inzaaien of je kan het zelf verpakken in kleinere porties als cadeautje voor een huwelijksfeest, doop of bedankje. Koop lavendel als plant of kweek het zelf op uit zaad. Kies bij het kopen van lavendelplanten voor een soort die past bij wat je wilt.


In de volle grond is de winterharde gewone lavendel de beste keus en in potten is ook vlinderlavendel geschikt. Planten kan het hele jaar, behalve bij vorst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts