maandag 8 oktober 2018

Muurbloem snoeien

Sommige planten bloeien het hele jaar. Dat maakt het snoeien van Erysimum ‘Bowles Mauve’ best lastig. Of laat de plant anders doorbloeien. Door uitgebloeide bloemstengels steeds te verwijderen wordt doorbloei gestimuleerd.


De plant kan vermeerderd worden door een stek te nemen in mei. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen.

In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Steenraket of Muurbloem , Erysimum, een langdurig bloeiende plant met aansprekende geel, oranje, bruinrood of paarse bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van Steenraket en wat zijn de beste Muurbloemen om te kopen. Vaak nog aangeduid als Cheiranthus.


Omvat zowel, éénjarigen, tweejarigen als vaste overblijvende planten. De vaste planten: Wintergroene (groenblijvende) vaste plant die we snoeien na de bloei. Knip er zo ver terug dat per stengel slechts enkele blaadjes resten (dus steeds tot op het levendige hout terugsnoeien).


In dit artikel over de muurbloem informatie over de grondsoort, bodem, standplaats, onderhoud en bloeiperiode van de muurbloem of Erysimum. De muurbloem zou van oorsprong op muren groeien maar komt op veel meer plaatsen voor.

Bij mij in de tuin groeit hij bijvoorbeeld tegen de tegels van de parkeerplaats aan en langs het stenen pad in de tuin. De standplaats van de Muurbloem Plant muurbloemen steeds in groepjes op een zonnige plaats in licht kalkhoudende gron die echter geen overtollig water mag vasthouden. Voor bakken en kuipen zijn de lage rassen geschikt.


Aangezien dit een tweejarige plant is, die er soms nog een derde jaartje aan vast knoopt, is het nodig om via uitzaaiingen nieuwe plantjes te krijgen. Het is een soort die in het wild zeldzaam geworden is, maar waarvan cultivars in tuinen veel worden gebruikt als sierplant. De halfstruik is afkomstig uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied.


Zie onder het snoeien van Erysimum. Voor meer plantengegevens zie de TK plantengids. De meerkleurige Erysimums ‘Red Jep’ en ‘Constant Cheer’ duiken in steeds meer tuinen op, met hun bijzondere mix van rode, oranje en paarse bloempjes. Het aparte aan deze plant is dat deze drie kleuren allemaal tegelijk voorkomen bij deze plant. Er verschijnen dan vele lilakleurige bloemetjes langs de stengels.


De totale hoogte van de plant is ongeveer cm. Naast de lange bloei heeft de muurbloem als ander voordeel dat hij ook toegepast kan worden in een rotstuin - en dat. Met wat moeite kan je muurbloemen ook als eenjarige kweken.


De beste zaaitijd om muurbloem als eenjarige te kweken is in maart – april. Je kan de plantjes ook alvast achter glas opkweken en in april buiten zetten. De bloei zal plaatsvinden in juli – augustus.

Helaas waren er wel een aantal ineens verdwenen - afgestorven, maar mogelijk zit dat in de konijnen die bij ons veelvuldig graven. We hebben t erop gewaagd en nieuwe besteld omdat we de kleur en de bloei van deze planten volgend jaar niet willen missen. Muurbloem komt niet alleen in het wild voor, maar wordt ook veel gebruikt als sierplant. Zo werd de plant in de Romeinse tijd ook al gebruikt om bij plechtigheden godenaltaren op te sieren.


De als sierplant gekweekte Muurbloemen kunnen een wat afwijkende donker gele tot oranje en naar het bruin neigende kleur hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts