dinsdag 16 oktober 2018

Paardenmest tuin

Van tuinhout tot sierbestrating! Paardenmest voorkomt uitdroging van de gron maakt kleigrond luchtiger, trekt bodemdieren aan en vermindert het zuurgehalte. Verse paardenmest kan je in het najaar op de tuin verspreiden (als toplaag, niet doorspitten). Gecomposteerde paardenmest kan je in het voorjaar gebruiken.


Ik NOOIT geen paardenmest meer. Bij ons op het tuinencomplex gebruiken heel veel mensen de gedroogde koemest van de Aldi.

Deze is medio maart weer te koop in de filialen. Als het erom gaat een nóg grotere bloemenpracht, nóg meer opbrengst, maar vooral gezonde planten te hebben, dan is organische bemesting onontbeerlijk voor veel hobbytuinders. Als dat zo is, dan heeft u geluk.


Want paardenmest is zowat de meest organische bemesting voor de tuin die er is. Paardenmest met stro moet dus composteren, en er wordt gezegd dat je rijpe = oude mest moet gebruiken. Op voorwaarden, wij spitten of werken de mest onder en dat doen we in november of december.


De mest die na december komt gaat niet meer in de tuin maar op de composthoop. Ik zie de paardenmest als goud voor een tuin ( zéker op klei ) en het lekker bewaren nog en later gebruiken.

Wél of niet spitten kan hier onafhankelijk van staan. Gewoon lekker delen van je tuin wat omwerken als je dat prettig vindt ter voorbereiding van bepaalde teelten. Achter mijn tuin lopen rijpaarden die droog gehouden worden met vlas of vlasafval,dit mest word gewoon op een hoop gegooit, oudste zit nu jaar bij elkaar,ben enkele kruiwagens gaan halen en ziet er prachtmateriaal uit, volledig vergaan,doe het nu door een zeef met mazen 2cm en meng dit met universele potgronresultaat zeer goede groei planten,minder vlugge uitdroging potgronminder krimpen. Als je paardenmest lang genoeg laat liggen krijg je prima grond. Ik spreek wel over een jaar of twee.


Er blijft dan bijna niets van over, maar krioelt van de regenwormen. Als je dit dan met de tuinaarde mengt, succes gegarandeerd! Als je verse mest gebruikt, gewoon bovenop de grond rond de plant. Verse paardenmest zomaar in de tuin verwerken is sterk af te raden, tenzij men liefhebber zou zijn van een vliegeninvasie.


Wie zegt paarden zegt mest. Paardenmest is een paradijs voor vliegenlarven, en de vliegen volgen daarom getrouw overal hun paard. Hoe snel het paard zich ook moge voortbewegen. De eiwitten van hun schaal worden afgebroken door de micro-organismen. Die mest kun je met een gerust gemoed terug op de weide aanbrengen.


Je hebt al Bokashi na een maand of twee. Heb je parasieten, dan wacht je beter een maand of zes. Koop en verkoop paardenmest eenvoudig op Marktplaats.

Mooi schone mest alleen paardevijgen geen stro etc. Ideaal voor tuin of moestuin makkel. Gratis zuivere paardenmest. Geen stro of vlas in vermengd. Van gezonde paarden op een gezonde weide.


De paardenmest vermengt met vlasstrooisel ligt eerst een periode of wat op de bult. DAt is best interessant om te volgen, eerst wordt het dus binnenin heel heet, en smorgens zie je daarvan dampen, de bult krimpt ook. Het is een dikke zwarte massa geworden. Uiteindelijk profiteren uw tuin en de daarin groeiende gewassen het meest van organische meststoffen.


Hiermee voedt u de bodem en het bodemleven, waarmee dus ook plant. Er ontstaat een betere bodemstructuur. Bij het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen kunnen de micro-organismen en de bodemkringloop niet goed functioneren. Voor mijn tuin met rozen gebruik ik koeienmest. Dat is de bekende stalmest met niet al te veel stro erin.


Verspreid deze in het najaar over de grond tussen de rozen en laat deze liggen tot in het voorjaar. Denk dat koemest wel beter is. Een nadeel van een grote tuin , vijver of wei is dat het ook bijgehouden moet worden.


Dit kan met de hand een behoorlijk karwei zijn, wat aardig wat tijd in beslag neemt en waar U hoe langer hoe meer tegenop gaat zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts