vrijdag 27 september 2019

Cornus mas boom

Bestel de Cornus Kousa gemakkelijk online. Zonder gesjouw thuisbezorgd. Hét online tuincentrum met meer dan 20. Het tuincentrum dat thuisbezorgt! Bekijk ons assortiment online.

Pas op het moment dat in april het blad begint te komen verdwijnen de gele geurende bloemen. Kan even hoog als breed worden. Cornus mas Boom (V) ook in het Nederlands wel de Kornoelje genoemd.


Oudere stammen van de gele Kornoelje zijn grijsbruin en afbladderen jonge twijgen zijn groen. Het blad is glanzend groen en kleurt in de herfst geel of oranjerood. Hij is alleen geschikt voor een grote tuin, omdat hij tot wel 5m hoog wordt.


De bloemen hebben kleine kroonbladen die een kruis vormen.

Ze zijn dus heel anders van vorm dan die van de Toverhazelaar (Hamamelis) die ook aan het eind van de winter bloeit met gele bloemen. Deze Kornoelje bloeit geel in de maanden februari en maart, het is een van de vroegstbloeiende heesters. Pas wanneer het blad vanaf april aan de plant komt verdwijnen de geurende gele bloemen. De brede struik wordt veel bezocht door bijen en hommels.


De randen van de bladeren zijn onregelmatig crèmewit getint. In de herfst kleurt het blad geel tot oranjerood. De boom heeft een voorkeur voor kalkhoudende grond. In Nederland staat hij op de rode lijst als zeer zeldzaam maar stabiel. In Vlaanderen staat hij niet op de rode lijst vermeld.


Opvallend is de gele bloei in de winter, ruim voor het blad aan de boom verschijnt. De bes-achtige vruchten zijn eetbaar en hebben en licht zure smaak. Hier kan sap, marmelade en wijn van gemaakt worden.


Mas is het Latijnse woord voor mannelijk. In de prehistorie gebruikte men de takken van de rode kornoelje voor het vervaardigen van visfuiken en bogen. De cornus mas is een langzaamgroeiende kleine boom met karakteristieke licht gebogen en gekromde bladeren.

Vruchten rode glanzende eetbare bes. De Cornus Mas of de gele Kornoelje is een sierboom en wordt veelal toegepast in een kleine tuin, park of groenstrook. De glanzende rode bessen van de Cornus Mas zijn eetbaar.


De Cornus Mas doet het op alle, liefst kalkrijke grondsoorten. De gele bloemen bloeien in februari op het kale hout. Deze gele Kornoelje groeit langzaam en wordt niet al.


Naamgeving (Etymologie): Cornus is afgeleid van het Griekse kranaos (hard), vanwege het harde hout of de harde vruchtsteen. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). De rode kornoelje ( Cornus sanguinea) heeft in herfst en winter bloedrode twijgen en bloeit in mei met witte, geurende.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts