donderdag 14 september 2017

Katten jagen

Het jagen hoort erbij voor dieren die in het wild uitsluitend van de jacht leven. Voor de kat als huisdier hoort het ook bij de belangrijkste levenservaringen. Kattenkinderen die nooit mogen jagen verpieteren geestelijk en ontwikkelen vaak gedragsstoornissen. De moeder bepaalt waar een kat later op gaat jagen. Wilde katten gaan zelfs net na de maaltijd opnieuw op jacht.


Hun overlevingskansen verkleinen wanneer ze zouden wachten met jagen tot ze echt hongerig zijn. Onderzoek wijst uit dat een kat met een goed gevulde maag makkelijker een prooi verschalkt dan een kat met een leeg en knorrend buikje. Een kat niet naar buiten laten gaan, druist volgens Sweere in tegen het natuurlijke gedragspatroon van een kat.


Een kat die vrij naar buiten mag, gaat jagen , verkennen en klimmen. Je kat binnenhouden is een optie, maar dan moet het huis daar wel op aangepast worden, zegt Sweere. Het aantal verwilderde katten in Nederland is lastig te bepalen, wetenschappelijke studies gaan uit van 136.


Verwilderde huiskatten kennen geen eigenaar (meer): ze zijn aan hun lot overgelaten, in het wild geboren of door dierenasiels teruggezet in de natuur (TNR- katten ). Katten trekken van wat water gooien of ze verjagen met geluid weinig aan. Dat een kat een jager is, zal iedere eigenaar wel weten. Dagelijks een rijtje muizen op je deurmat of een bergje veren onder je salontafel is weer een heel ander verhaal. Niet iedereen is blij met die presentjes. Kun je een kat het jagen afleren?


Eeuwenlang vervulde de kat de functie van muizen- en rattenjager op het erf of in het dorp. Het jagen zit in hun bloed en aan dit instinct geven ze gewoon gehoor. Maar ook het besluipen van nepmuizen, balletjes, touwtjes enzovoort vinden ze schitterend en voor u als mens is het ook. Katten zijn net als menig andere dieren, gedomesticeerd.


Katten jagen

Ja, ze kunnen verwilderen maar dat is te verwijten door nalatenschap van de eigenaar. Honden houden net als katten van jagen , ook honden moeten vele km lopen per dag, nog meer als katten. Het zijn geen wilde dieren.


Ik heb hier zelf ook konijnen rondlopen, maar hier zijn mijn katten aan gewend en jagen ze niet op ze. Vroeger had ik een cavia die vaak losliep in de tuin en die is dus gepakt door een kat die gewoon een thuis had en goed te eten kreeg. In tegenstelling tot honden, hebben katten een beperkt uithoudingsvermogen. Ze jagen op hun prooi door ze geruisloos te besluipen. Katten houden meestal niet van water, maar kunnen wel goed zwemmen.


Misschien wil je echter dat je kat leert hoe het moet. Er zijn een aantal activiteiten en spellen waarbij ze achter een nepprooi aan gaan en je kunt deze gebruiken om hen te helpen hun jachtvaardigheden te ontwikkelen. Wanneer katten voor het eerst leren jagen , ontwikkelen ze een zeer precieze, goede techniek. Jagen is voor een kat net zo noodzakelijk als slapen, eten en spinnend op een warm plekje liggen: „Het is echt een basisbehoefte. Sterker nog: daar hebben we ze ooit voor laten blijven.


De kat wandelde - uit zichzelf, dus - het bestaan van de mens in toen die overstapte van jagen en verzamelen op landbouw. Als uw kat een goede jager is, is het van nog groter belang dat u hem regelmatig ontwormt. Wilde vogels en zoogdieren dragen vaak parasieten zoals wormen bij zich. En wanneer uw kat geïnfecteerd raakt, is de kans groot dat hij het ook op u zal overdragen. Zonsondergang en zonsopgang.


Katten jagen

Katten jagen meestal tussen zonsondergang en zonsopgang. Voor hun broodwinning hoeven huiskatten niet meer te jagen. Desondanks hebben katten nog steeds een onweerstaanbaar oer-jachtinstinct.


Ook als een kat gewoon ruim genoeg gegeten heeft, zal het jachtinstinct aangevuurd worden zodra hij of zij een potentiële prooi in het oog krijgt. Gelukkig zijn er trucs om katten de dieren op een vriendelijke manier uit je bloemen- of groentetuin te verjagen Katten wegjagen doe je niet met nare middelen. Katten kunnen namelijk leren om met een belletje om te jagen. Maar bedreigt de kat daarmee de vogelstand?


Katten jagen

Hoeveel vogels vangen katten ? Er is nog niet onderzocht hoe vaak en hoeveel prooien er door Nederlandse buitenkatten worden gevangen. Katten die geen eigenaar hebben en ook niet gevoerd worden zullen meer prooien doden. Zo loopt de kat bij een aanval minder risico. Bij het blazen laat de kat de lange hoektanden zien.


Zijn al deze bedreigingen nutteloos, dan richt de kat al zijn aandacht op het gezicht van de tegenstander, dat is het eerste doel van de nagels. Veel mensen gooien een glas water leeg uit het raam (al dan niet met kunstgebit), om zo de kat schrik aan te jagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts