maandag 2 juli 2018

Vroege aardappels poten

Onderlinge poot je aardappels op ongeveer cm. Een kilo pootaardappelen is genoeg voor mgrond. Aardappels kun je voorkiemen. Het geeft aardappels een snellere start na het poten. Het is zelf in principe mogelijk vroege , halfvroege en late rassen begin april op hetzelfde moment planten.


Verschil vroege of late aardappels.

Er zijn veel verschillende soorten aardappelen die je kunt poten , grofweg kun je zeggen dat er vroege en late aardappelrassen zijn. De vroege soorten zijn kwetsbaarder voor aardappelziektes, maar omdat je deze vroeg kunt rooien heb je hier minder last van. Je kunt de vroege aardappel het beste niet allemaal. Pootgoed Bij aardappels kunnen we het beste uitgaan van pootgoed uit de zaadhandels of tuincentra.


Zelf bewaren van pootgoed geeft een extra risico van ziekte-ontwikkeling. Poot tijdstip April is de beste maand voor het poten van aardappels. Er is bij aardappels onderscheid te maken tussen vroege , middel, en late soorten.


Ook zijn de aardappelen vaak wat kleiner omdat ze al wel gerooi maar nog niet. Vroege aardappels zijn echter erg kwetsbaar.

Na de aardappelen in potten (vorige video), plant ik nu mijn vroege aardappelen in volle grond. Veel plezier met dit filmpje. Poot aardappelen in rijen, vroege aardappelen mogen wat dichter bij elkaar dan de late rassen (zie in de tabel hieronder de plantafstand voor vroege , middelvroege, middellate en late aardappelen ). Ik heb ook wel eens zwarte truffel aardappelen gekweekt, die hebben na het koken een intens blauwe kleur, prachtig op je bord. Je hebt vroege en late aardappelen. Ik adviseer altijd vroege aardappelen om aardappels gevoelig zijn voor ziekten.


Hoe langer in de gron hoe meer kans op ziekten. Ik ben gelukkig altijd de ziekte dans ontsprongen. Zodra er omstreeks juni zwarte vlekjes verschijnen (phytophthora) moet je het loof verwijderen. Trek het van de plant en gooi het in de afvalcontainer en niet op de composthoop, of verbrand het. Laat de aardappels nog een paar weken zitten.


Als het loof geel wordt en afsterft zijn de aardappels klaar om te rooien. De rest van de vroege aardappelen worden geoogst als het loof gaat afsterven. De aardappel is dan afgerijpt en bewaart langer. Wat zijn vroege aardappelen ? Bij de vele aardappelrassen die er zijn wordt een onderscheid gemaakt tussen vroege aardappelen en late aardappelen.


De schil kun je er met de nagels vanaf schrapen.

Nu is de tijd om vroege aardappels te poten. De vorst is uit de grond en over een paar weekjes zal er ook geen ernstige vorst meer zijn. Ik heb dit weekend poters van het vroege aardappel ras Frieslander gepoot. Tuintip: zelf aardappelen kweken. Het is april en dat wil zeggen dat je eindelijk weer aardappelen mag poten (planten) in je moestuin.


Toch als je vroege aardappelen wil. Tenslotte zijn er late rassen. De groei neemt tenminste 1dagen in beslag. Dit zijn aardappels die langer de tijd nodig hebben om uit te groeien tot volwaardige nieuwe piepers.


De vroege aardappels worden in juni, juli en augustus geoogst en heten toepasselijk ‘nieuwe aardappels ’. De late aardappels komen pas vanaf september van het land en worden tot in december geoogst. Omdat aardappels lang houdbaar zijn, wel tot een jaar in koelhuizen, kunnen we ze het hele jaar door eten. Plant de poters van vroege aardappelen vanaf maart, centimeter diep en in rijen. Laat in de rij centimeter ruimte tussen de poters en houd de rijen centimeter uit elkaar. Bescherm de beplante rijen tegen vorst met tuinvlies of stro.


Middelvroege en late aardappelen plant je eind april, begin mei. Zeer vroege aardappels zijn in de regel maanden na het poten , in juni‑juli, klaar om gerooid te worden. De bloemen staan dan geheel open. Knollen ter grootte van een kippe? Geef kleinere knolletjes de kans nog wat door te groeien.


Dit in verband met de temperatuur. Hieronder word een lijst met aardappelen getoond waarvan de aardappelen redelijk tot goed tegen aardappelplagen kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts