vrijdag 29 september 2017

Stokroos snoeien

De papegaai snoeischaar knipt gemakkelijk door verse takken en twijgen en is daarom zeer handzaam bij het snoeien van de stokroos. Wanneer de plant in het najaar in zijn geheel verwijderd moet worden, is het raadzaam een aambeeld snoeischaar te gebruiken die bestemd is voor dikkere en oudere takken. Wanneer kan ik stokrozen en theeroosjes het beste snoeien ? Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen.


Hij behoort tot de familie van de Malvaceae, net als Hibiscus, Lavatera en kaasjeskruid (Malva). Laat in de herfst is het gedaan met de bloemenpracht.

Nu moet je kiezen: de stokroos is eigenlijk meerjarig en kan door afknippen na de bloei langer meegaan dan de gebruikelijke twee jaar. Dit gaat echter ten koste van zijn kracht en schoonheid. In plaats van de stengel afknippen, kun je deze ook laten staan en de zaden oogsten.


Stokrozen hoeft niet standaard gesnoeid te worden. Door in het voorjaar de bloemstelen éénmalig te knippen zorg je voor minder hoge bloemstelen. Na de bloei kun je de bloemstelen wegknippen om zaadvorming te voorkomen.


Bind elke plant afzonderlijk vast aan een lange steunstok.

Als u de planten na de bloei niet terug snoeit , ontwikkelt zich zaad waarmee u de volgende generatie kunt opkweken. Rozen snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen.


Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Zand of zandige klei is ideaal. Ook kunnen de jonge scheuten (uitlopers) kapotvriezen bij nachtvorst. Alles over tuinieren op Tuinmanieren Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en liefde. Op zompige veengrond hebben de planten het moeilijk.


De stokroos kan ook zichzelf uitzaaien. Zoek een plek waar veel zonlicht komt. Als de stokroos in de lente gezaaid wordt, vormt de plant dat jaar alleen blad en zal pas het volgende jaar bloeien. Een stokroos is een romantische plant, die in Denemarken veel te zien is.


Waar plant ik de stokroos ? Vanwege de stevige penwortel kun je stokrozen maar moeilijk verplanten. Dus als je eenmaal een geschikte plek hebt gevonden, laat ze dan hun gang gaan. Bekijk het product online of kom naar één van onze winkels, waar we je graag verder helpen.

Wil je 1 zeker zijn van uw kleur of cultivar, dan koop je best een zakje zaad of plantjes in een plantenzaak. Heeft u het niet zo voor het zaaien van stokrozen , dan kun je jonge plantjes aankopen in de tuincentra. Gebruik tuinplantengrond bij het aanplanten van de stokroos. Hoe dit kan is eigenlijk een beetje een raadsel. Dit zorgt in de eerste jaren voor een goede voedzame grond waar de stokrozen het goed in doen.


Een duidelijke handleiding voor het juist snoeien van een roos op stam. Stamrozen zijn rozen die op een wilde stam groeien. De stamroos is geoculeerd (schildgriffel) op ongeveer meter boven de grond. Voorjaarssnoei Omstreeks half maart als het niet vriest of geen strenge vorst meer wordt verwacht, kan met snoeien worden begonnen. We kunnen het snoeien in fases indelen nl: Voorjaarssnoei, zomersnoei en herfstsnoei.


Het doel van deze snoei is het stimuleren van een groei vanuit de basis van de plant en het verjongen van de struik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts