vrijdag 8 september 2017

Beschermde bomen

Bekijk ons assortiment online. Bomen van nationaal belang. In veel gevallen gaat het om bomen met een hoge leeftijd gecombineerd met een bijzondere schoonheid of zeldzaamheidswaarde, of een beeldbepalende functie voor de omgeving. Lijst van beschermde bomen ”. Dit besluit wordt aangehaald als “Uitvoeringsbesluit ex artikel 4:Apv (Kapvergunning, lijst van beschermde bomen )” en treedt in werking op.


Op het “overzicht beschermwaardige bomen ” (binnen bebouwde kom) kunt u eenvoudig zelf zien waar ze staan en waarvoor u dus een kapvergunning moet aanvragen.

De bomen op deze bomenlijst zijn beschermd en mogen alleen met een ontheffing worden gekapt. Het aanvragen van een vergunning voor het kappen van deze bomen regelt u in een omgevingsvergunning. Staat de boom niet op de bomenlijst? Als uw boom op de kaart staat mag u niet kappen zonder omgevingsvergunning.


Deze bomen mag u niet zonder vergunning kappen. Op deze manier wil de gemeente het groene karakter van de stad te behouden. Indien u houtopstanden wilt kappen die onder de Wet natuurbescherming vallen moet u een kapmelding bij ons indienen.


In dat geval doet u een kapmelding als u houtopstanden wilt kappen of rooien (ontwortelen).

U meldt de kap ook als bomen en struiken sterven of ernstig beschadigd raken door uw handelen of door toedoen van uw vee. De bomen uit het register zijn toegevoegd aan de Kaart Groen Erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Wettelijk beschermde planten inzichtelijk te maken. Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Wettelijk beschermde planten en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in terechtgekomen?


Als een beschermde boom onderdeel uitmaakt van een (bouw)project dan dient in de voorbereidingsfase verplicht een boom effect analyse uitgevoerd te worden om in kaart te brengen welke invloed de bouwwerkzaamheden en de nieuwe situatie heeft op de beschermde boom. Beschermde bomen binnen (bouw)projecten. Door de vele bomen is Ede een groene gemeente. De gemeente coördineert dit onderzoek.


Om daar lang van te genieten, moeten we goed voor de bomen zorgen. De grond ligt in hetzelfde gebied als waar de gekapte bomen stonden. De grond is minimaal van dezelfde kwaliteit als die waarop de gekapte bomen stonden.


De gekapte bomen maakten geen deel uit van een boskern. Andere belangen, die verband houden met de bodemproductie, worden niet geschaad. Als eigenaar van een boom binnen de bebouwde kom mag u deze kappen zonder vergunning, behalve als deze voorkomt op de lijst met beschermde bomen.


Bij beschermde bomen gelden ook regels voor het wijzigen van de (omgeving van de) boom. Wilt u een boom kappen of snoeien of iets anders wijzigen aan of rondom de boom. Athene de wettelijke bepaling dat vijgen- en olijfbomen op negen voet (ca. cm.) en andere bomen vijf voet van de erfgrens met een naburig erf moesten staan (Gaius Digesten 1.13).

Het kappen van bomen kan verboden of vergunningsplichtig zijn. Weet je welke vergunning je nodig hebt dan kan je meteen verder via de linkernavigatiebalk. Bepaalde bomen in Scherpenzeel mogen niet zomaar gekapt worden. Hiervoor heeft u een omgevingsvergunning nodig. De met een vergunning beschermde bomen staan op de ‘groene kaart’ en in het bomenregister.


Broedende vogels mogen niet worden verstoord. Met Nederlandse en Latijnse naam. Op de digitale kaart ziet u waar de waardevolle bomen in Arnhem staan. Voor deze bomen en voor gebieden waarvan het bestemmingsplan zegt dat ze beschermd zijn, blijft een kapvergunning van kracht. Als u dubbelklikt op een waardevolle of monumentale boom krijgt u meer informatie over waarom deze boom waardevol of monumentaal is.


Ook zeldzame bomen of bomen met een speciale functie in de omgeving kunnen monument zijn. In Emmen mogen bomen die niet op de beschermde bomenlijsten staan, zonder vergunning gekapt worden. Bos valt onder de Wet natuurbescherming als het gaat om beplantingen van bomen groter dan are of als het een rijbeplanting betreft, uit meer dan bomen bestaat.


Alleen als bos buiten de bebouwde kom ligt, valt het onder de Wet natuurbescherming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts