dinsdag 15 augustus 2017

Bestrijding witte vlieg

Stop vervelende Witte Vliegen! Wat je ook zoekt, je vindt het bij Kabelshop. Ruim aanbod Insectenlampen. Weg met onhygiënische Ratten! Bestrijding van witte vlieg.

Wanneer je de plaag voor het eerst spot is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. Vaak zitten de vliegen en eieren op jong blad. Haal bij een kleine plaag zo veel mogelijk de bladeren weg. Dit beestje ziet de witte vlieg niet alleen als een voedselbron maar ook als voorplanting. De sluipwesp legt in het eitje van de witte vlieg zelf een ei.


Als de sluipwesp uitkomt eet hij het ei van de witte vlieg leeg en gaat dan naar buiten toe. Wil jij de witte vlieg bestrijden, dan moet je zorgvuldig te werk gaan.

De bestrijding van witte vliegen is namelijk niet eenvoudig, omdat de insecten resistent zijn tegen veel middelen. Je kunt allereerst een lijmval plaatsen om te controleren of jij last hebt van een plaag. Je kunt proberen de witte vliegjes van de plant af te spuiten met een krachtige straal koud water, zorg er hierbij voor dat je ook de poppen en eitjes onderin de plant meeneemt, maar dit werkt alleen als de kolonie nog relatief klein is.


Biologische bestrijding witte vlieg. Chrysoperla carnea (groene gaasvlieg) is een predator (eet een plaag op) die naast bladluis ook de eieren en larven van de witte vlieg op haar menu heeft staan. Met plakvallen kunt u monitoren of er sprake is van een plaag. Witte vlieg is resistent tegen veel gewasbeschermingsmiddelen. Insect-Off en Raptol zijn contactinsecticides zonder systemische werking.


Het vrouwtje legt haar eieren in de larve van de witte vlieg waardoor de witte vlieg larve overlijdt. De geparasiteerde larven zijn te herkennen als zwarte larven. Een enkele vrouwelijke sluipwesp doodt tot 3witte vlieg larven in hun tot week durende leven.


Je vindt witte vlieg onderaan je tomaten-, aubergine-, of meloenenblad. Daar voedt ze zich met het sap, en zo verzwakt de plant. De uitwerpselen van de witte vlieg bevatten veel suikers, en daar komen schimmels op. Als je de witte vlieg laat begaan, zitten je planten dan op den duur onder een plakkerige donkere laag: die heet roetdauwschimmel.


Een beetje witte vlieg is dus niet erg.

Vuile bladeren, vol met poppen en larven, zeker geen smakelijk gezicht. Eenmaal het zo ver gevorderd is heeft preventie of bestrijding veel minder effect. Het zijn witte vliegjes die een kleverige stof (honingdauw) uitscheiden op de bladeren en vruchten, waardoor deze plakkerig worden en zwarte roetdauwschimmel op ontstaan. Wittevliegen produceren honingdauw en zuigen het sap van bladeren op.


De parasitaire sluipwesp parasiteert exclusief de witte vlieg. Gebruik voor de bestrijding van de plaag een chemisch bestrijdingsmiddel. De chemische bestrijding zal alleen effectief zijn wanneer het over een bepaalde periode herhaaldelijk wordt toegepast en over de gehele plaag wordt verspreid.


De witte vlieg kan ook biologisch worden bestrijdt. De kaswittevlieg komt van oorsprong uit tropisch of subtropisch Amerika, waarschijnlijk Brazilië of Mexico. Er zijn enkele honderden plantensoorten uit vele verschillende families bekend als waardplant van deze witte vlieg. Als er nog weinig eitjes aan de onderkant van de bladeren zijn te vinden: Spoel de bladeren van de plant goed af met water, met name de onderkant.


Ook geschikt ter bestrijding van diverse vretende en zuigende insecten in aardappelen, groenten en siertuin. Telkens voordat ik mijn lezing kan beginnen stelt iedereen de vraag wat doe jij tegen de witte vlieg. De meeste reageren dan van “ik heb het al opgegeven, ik teel geen spruitkool of boerenkool meer”. Als ik ze dan mijn methode vertel dan zien ze dat wel weer zitten! Als er bij aanraking een wolk wit materiaal uit de boerenkool planten loskomt, heb je last van de koolwittevlieg.


Historie De koolwittevlieg is een relatief nieuwe plaag in de buitenteelt van met name boerenkool, savooyekool, en spruiten. Op bepaalde planten ok, in kleine hoeveelheden, kan ik mee leven. Als ik momenteel door mijn tuin loop en ik raak een plant aan bevind ik mij direct in een witte wolk.


Het probleem is echter dat het momenteel een ware plaag is, die rotvliegjes zitten overal in hele zwermen. Er zijn planten die bijna geheel gehuld zijn in witte vlieg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts