maandag 15 mei 2017

Bescherming planten tegen vorst

Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Including plant biotechnology, breeding, cell biology, development, genetics and more! Bekijk dan snel onze assortiment! Kies uit producten vanaf € 100.


Laat eenvoudig thuis leveren of haal je product op in een van onze winkels!

Planten beschermen tegen vorst. Om planten tegen vorst , wind en regen te beschermen kun je ze inpakken. De meeste planten kun je beschermen met een constructie van stokken en jute, met daartussen wat stro en droog blad. Hoge planten : met een constructie van bamboestokken en jute kun je een hoge plant de winter doorhelpen. Bij strenge vorst zal echter ook de temperatuur een grote invloed hebben op de schade die de planten oplopen.


In de winter hebben deze planten dan ook wat extra bescherming nodig. De ginkgo biloba hoeft in principe niet ingepakt worden maar als u dit gedaan heeft mag het doek nu wel verwijderd worden de plant kan tegen de kou en heeft nu geen bescherming meer nodig.

Het klopt wel dat bomen en planten die normaal goed winterhard zijn wel meer gevoelig zijn voor vorst in een pot. Vooral niet-inheemse en tropische planten zijn niet bestand tegen vorst. Ook planten die in potten staan zijn gevoeliger aan lage temperaturen. De temperatuur waarbij de plant schade zal oplopen hangt af van de soort. Vorstgevoelige planten zijn planten die niet bestand zijn tegen de vrieskoude en zullen afsterven zonder bescherming.


Als de temperaturen dalen tot onder het vriespunt bescherm je jezelf natuurlijk met behulp van een sjaal en een muts tegen de vorst. Ook je planten hebben bescherming nodig. Hoe kun je planten beschermen tegen vorst ? In deze blog deel ik manieren hoe je dit op een eenvoudige wijze kunt aanpakken.


Breng rond eind november alvast de warmtesnoeren aan, zo voorkomt u verassingen door plotselinge temperatuurschommelingen in de nacht. Wil je dit voorkomen, dan kun je bij (nacht) vorst tijdelijk beschermend materiaal over het kwetsbare jonge groen van de planten zetten. Heel mooi is een cloche van glas of riet, maar ook coniferentakken, vliesdoek, een pot, een plantenkist, noppenfolie en zelfs kranten zorgen voor veel bescherming. Ze is water-, licht- en luchtdoorlatend zodat je de hoes gerust drie tot vier maanden rond de plant kan laten zitten.


Hét online tuincentrum met meer dan 10. Vergelijk nú online, vanaf € 49.

TreeSafe is hét professionele beschermingssysteem voor uw vorstgevoelige boom of plant. De boomjassen van TreeSafe zijn gemaakt van het beste isolerende materiaal speciaal ontwikkeld voor bescherming van bomen en planten. In het voorjaar beginnen bij veel planten de bladeren en bloemknoppen uit te lopen. Bescherm uw boom tegen vorst.


De vorst kan er voor zorgen dat deze bloemknoppen en bladeren bevriezen, waardoor er vorstschade aan de plant ontstaat. Winterscherming breng je aan bij planten die niet goed tegen vorst kunnen, de niet winterharde planten. Dit zijn vaak kuipplanten en exotische planten , maar soms ook wintergroene heesters die vocht via het blad verdampen. Welke planten dit zijn en hoe u deze beschermt leest u hier. Zo kun je makkelijk en snel je planten voorzien van de benodigde bescherming.


Eventueel kun je de bovenkant ook nog afdekken met een soort “paraplu” van plastic. Zo worden het stro en de bladeren niet nat. Hoe kan je planten beschermen tegen vorst ? Gebruik bijvoorbeeld tuinbouw vliesdoek (fleece) of jute om de planten mee in te pakken. Wikkel deze om de plant en bind het vast met een touwtje.


Je kunt ook een rietmat gebruiken. Zet dan bamboestokken (vrij strak) om de plant en plaats de rietmat er omheen. Vul de binnenkant met stro, of droge. De wellicht meest in onze tuinen voorkomende bananenplant is de Musa Basjoo of Japanse vezelbanaan Èn mits de nodige bescherming , inpakken en beschermen tegen teveel vocht zal de plant niet tot helemaal aan de grond invriezen en krijg je op termijn een prachtig exemplaar van 4-5m dat in de herfst kleine banaantjes (niet eetbare) produceert.


Hoe bescherm je planten in de tuin tegen vorst ? Vorst kan schade aanrichten bij de planten in de tuin. Het water in de bladeren bevriest en de bovengrondse delen van de plant sterven af. Maar de wortels van de plant lopen in het voorjaar weer uit.


Als de wortels van de plant ook bevriezen, dan gaat de plant dood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts