maandag 22 mei 2017

Pruim snoeien

Pruimenbomen en fruitbomen snoeien kan niet het hele jaar door. In de winterperiode mag je absoluut geen pruimenbomen snoeien. De periode waarin je de bomen het beste kunt snoeien begint medio april en eindigt medio september. Omdat veel pruimenbomen in augustus rijpe vruchten hebben, kun je het beste vlak na de oogst snoeien. Door de pruimenbomen te snoeien krijgt u een mooiere boomvorm, iets minder vruchten en minder takken die afbreken.


De vruchten kunnen beter uitgroeien en smaken lekkerder door deze snoei.

Sommige pruimenrassen kan u beter zo weinig mogelijk snoeien , doordat ze kunnen afsterven bij zware snoei. Het snoeien van de pruimenboom dient te gebeuren in de maand augustus. Het beste kun je de pruimenboom snoeien zo snel mogelijk na de oogst. De bomen zijn namelijk erg gevoelig voor besmetting met de loodglansschimmel.


Hoi Leendert, als de pruim op een goede lichte plaats staat (dus niet te veel schaduw), dan zal de boom vanzelf zijn lengtegroei stoppen. Dit kun je niet zelf stoppen door te snoeien. Alles wat je eraf snoeit, compenseert de boom door het maken van waterscheuten.


Ons advies is: eerst de boom zijn gang laten gaan en hooguit licht uitdunnen.

Te hevig snoeien zal meer hardgroeiende scheuten zonder vruchthout tot gevolg hebben. De juiste snoei zorgt ervoor dat talloze knoppen uitlopen, die enkele sterke maar vele zwakke scheuten (bloem-vruchthout) vormen. De jaren daarna moet je proberen om per gesteltak zijtakken te vormen. In verschillende richtingen maar altijd naar buiten gericht.


Natuurlijk moet je de pruimenboom snoeien , net zoals iedere boom, zodat je elk jaar weer pruimen kunt eten. Hoe een pruimenboom snoeien ? Houd bij het snoeien van een pruimenboom rekening met de gedachten dat de overgebleven takken zoveel mogelijk licht krijgen. Een boom die weinig zonlicht vangt zal minder goed groeien. Het eerste heeft wel onze voorkeur. Zorg er tenminste voor dat er geen vorst over de snoeiwonden gaat, en het liefst ook zo min mogelijk regen.


Juiste tijd om pruimenbomen te snoeien Het juiste tijdstip om pruimenbomen te snoeien , is direct na de oogst, dus midden in de zomer. De snoeiwonden genezen dan snel waardoor de kans op loodglans een stuk kleiner is. Als de jonge boom eenmaal een frame heeft, snoei je hem zo min mogelijk. Snoeien : Pruimelaars kunnen tot keer per jaar teruggesnoeid worden, al naargelang de bedoeling.


De beste periode hiervoor is vanaf vanaf april tot eind september. Let op: snoeien in de winterperioden kan leiden tot afsterven! Bij het snoeien laten we vooral een lichte stomp staan ook wel eens een gerichte voet genoemd.


De Pruim is een waarschijnlijk uit de Kaukasus stammende steenvrucht die groeit aan een Pruimenboom.

Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, bloeien mooi in het voorjaar, en de pruimen smaken lekker. Een pruimenboom is een aanwinst voor elke tuin. Een rijpe pruim van eigen pruimenboom smaakt veel beter dan een pruim uit de supermarkt. De naam pruim slaat op diverse typen heesters en bomen die de bekende steenvruchten vormen. Hoe kan ik de Opal pruim onderhouden?


Prunus domestica ‘Opal’ is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Als je wilt snoeien , doe je dat het beste na de bloei. De pruimenboom snoeien als een hovenier: De pruimenboom snoeien is een jaarlijks terugkerende klus die je met zorg moet aanpakken.


Plukrijp zijn die vruchten die bij een lichte druk iets meegeven. Als het steeltje van de pruim zo loskomt van de tak is er absoluut sprake van een rijpe pruim. De pruim in je handpalm leggen en optillen werkt ook goed. Geoogste pruimen kunnen ongeveer een week goed bewaard worden in de groentelade.


Zonder centrale stam heb ik de kruin wat uit elkaar getrokken, zodat de pet er weer door kan (en ik zo min mogelijk hoefde te snoeien ): Wat betreft nachtvorst is het inderdaad afwachten. Tijdstip van snoeien : de beste tijd om te snoeien is eind januari, begin februari. Als het op dat moment te hard vriest (meer van graden Celsius) even wachten met snoeien tot de vorst weer voorbij is.


Niet te laat in het voorjaar snoeien , de druif gaat dan ‘bloeden’. Steeds tracht men voldoende groei en belichting te behouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts