donderdag 18 mei 2017

Herfstframboos

Aangezien frambozen ten vroegste half tot eind mei bloeien is nachtvorstschade zo goed als onbestaande. De meeste rassen die bij ons voorkomen zijn roodgekleur dit kan gaan van rozig-rood tot donkerrood. Een herfstframboos geeft laat vrucht en heeft daardoor tijd om nieuwe takken te vormen voordat hij gaat bloeien, en dus vrucht gaat dragen. Hierdoor geeft de herfstframboos vrucht op eenjarig hout en kunt u eigenlijk niets fout snoeien.


Elk jaar worden nieuwe stengels uit wortelopslag gevormd. Bij de zomerframboos dragen alleen de tweejarige stengels vrucht, waarna deze afsterven.

Bij de herfstframboos dragen daarentegen de toppen van de eenjarige scheuten de vruchten. Deze framboos draagt vruchten midden in de zomer, in juni-juli. Deze groeien aan tweejarige scheuten. Dit zijn takken die in de vorige zomer gegroeid zijn.


Herfstframboos snoeien Ze had het net gedaan. Haar herfstframboos snoeien. Helemaal bij de grond afgeknipt. Dat waardeert de herfstframboos het meest.

Omdat hij vrucht draagt op nieuwe takken. Geeft makkelijk veel vruchten. Ten eerste kunt u kiezen voor een zomer- of herfstframboos. Zomerframbozen zijn, zoals de naam al zegt, in de zomer rijp. Ze vergen echter iets meer onderhoud dan herfstframbozen, vooral met betrekking tot het snoeien.


Hierover kunt u meer vinden onder het kopje Snoeien. Ten tweede kunt u rekening houden met ziekten. Verwijder dunne scheuten en bind ca dikke scheuten aan per m. Bij frambozenstruiken wordt er onderscheid gemaakt tussen zomer-en herfstframbozen. Rubus idaeus ‘Fallgold’ gele herfstframboos Rubus idaeus ‘Glen Ample’ roze zomerframboos, DOORNLOZE FRAMBOOS ! Niet alleen de oogsttijd maar ook de snoei- en teeltwijze verschilt tussen beide.


In tegenstelling tot de zomerframboos krijgt de herfstframboos al vruchten op eenjarige stengels. De takken zijn binnen één zomer voldoende gegroeid om nog die herfst de heerlijke framboos te laten groeien. Omdat de vruchten op eenjarige stengels groeien, kun je alle stengels in de winter tot op de grond terugsnoeien. Late herfstframboos van Vivai Molari uit Italië met een zeer goede houdbaarheid en goede smaak.


Vruchten zijn stevig met een conisch vorm. Vanwege zijn zeer late karakter wordt dit ras vooralsnog alleen gebruikt voor longcane productie.

De frambozen van dit ras zijn gemak-kelijk wat droger. Middel late herfstframboos van Advanced Berry. Knip daarom na de oogst de takken weg die dit jaar gedragen hebben en selecteer voor volgend jaar de goede stengels alvast. Framboos draagt op eenjarig hout.


Deze herfstframboos onderscheidt zich door de opvallend grote vruchten met een heldere, oranjerode kleur. Andere sterke eigenschappen zijn de goede smaak en houdbaarheid. De nieuwe jarige en de vruchtdragende jarige takken.


En een herfstframboos draagt vrucht op takken die dit jaar in het voorjaar en de herfst gaan groeien. Bij een herfstframboos kun je alle takken wegknippen, bij een zomerframboos knip je alleen de takken weg die vrucht hebben gedragen. Takken die geen vrucht hebben gedragen moet je laten staan, want die gaan nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts