donderdag 11 mei 2017

Rhododendron stekken

Ruim keuze, goedkoopste bezorging. Ik krijg nogal eens wat stekken van anderen en dan wil ik graag zien wat voor bloem het is. Het stekken van kleinbladige rhododendrons geeft de meeste kans op succes.


Als u een grootbladige plant probeert te stekken is het raadzaam de bladeren, die aan het stekje blijven, te halveren. Dit beperkt het vochtverlies.

Afleggen is de eenvoudigste en betrouwbaarste manier van vermeerderen van een rhododendron. Rhododendron stekken zijn het ideale middel voor de vermeerdering van uw rhododendrons. De rhododendron stekken moeten correct en op het juiste moment van de moederplant worden afgenomen. Humus, zan een mes, een plastiekzak en een potje stekpoeder is het belangrijkste dat u nodig heeft om uw rhododendron stekken plantklaar te maken. Er zijn vier manieren om de rhododendron te stekken : zaaien, stekken en afleggen en enten.


Enten: werk van de vakman. Zaaien: verzamel na de bloei de de zaaddozen als ze bruin zijn.

Bewaar in een papieren zak tot ze vanzelf opengaan. Zaai dan in het najaar in een bedje van turf en zand de zaden en houd ze vochtig. Wil je mooie volwassen planten vermeerderen zodat de nieuwe planten dezelfde eigenschappen hebben? Dan kan je stekken nemen van wortels, stelen of bladeren van de plant.


Stekken is een leuke en gemakkelijk vorm van het vermeerderen van planten. Zo kun je snel aan de slag! Heb je vragen aan Lodewijk of vind je het leuk om je ervaringen te delen? Rhododendron Indicum is een azalea, satsuki en kurume zijn hier weer afgeleiden van (hybride kruisingen) dus niet elke azalea is per definitie een Satsuki of Kurume.


Ik denk dat bonsly de japanse variëteits-benaming bedoeld. Zo heb ik bijvoorbeeld een azalea hoshi-no-kagayaki, en zo zijn er nog duizenden. Men verkrijgt daardoor meer stekken. Bij azalea mollis, azalea pontica, cotoneaster hor. De bloemknoppen worden ook wel weggenomen.


De kennis van de verzorging en de behandeling van deze plant zal uw plezier in het tuinieren met de rhododendron en zijn prachtige bloemen verhogen. Wij wensen u veel genoegen.

Kwekerij met planten in pot Rhododendron yakushimanum. Hoe je moet stekken lees je hier. Wilt u identieke rhododendrons , dan kunt u enten, stekken , in-vitroteelt, afleggen of marcoteren. Vanaf juli tot september is het nieuwe blad van de te stekken rhododendrons meestal voldoende afgehard.


In geen geval mogen de bladeren bij het aanraken nog plakken! Knip de stekken van de te vermeerderen plant niet in de volle zon. Kan ik een rhododendron vermeerderen?


Je kunt ook stekken nemen met een hieltje. Een Rhododendron is zeer makkelijke plant om over te zetten, omdat de plant haarwortels maakt en geen gewone wortels en een vaste kluit heeft. Planten van 1jaar kan je nog steeds zonder problemen over zetten, omdat ze geen wortels verliezen! Er is echter wel een ander probleem, de kluit is nog al zwaar tot zeer zwaar!


In principe kunnen alle delen van een plant hiervoor gebruikt worden. Tussen plantensoorten zijn er verschillen in welke plantendelen het best geschikt zijn. Om een betere beworteling te krijgen wordt vaak gebruikgemaakt van stekpoeder dat een of meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts