maandag 15 mei 2017

Snoeien in januari

De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer. Tot half januari kun je de druif nog terugsnoeien.


Januari is een zeer geschikte maand om diverse bomen en struiken te snoeien.

Het is echter wel afhankelijk van het soort boom of struik: niet alle soorten kunnen in januari gesnoeid worden. Vaak kunnen er namelijk takken invriezen bij het snoeien in januari. Check hier welke bomen en struiken je in januari het beste kunt snoeien of knotten. Als er problemen zijn ontstaan door een winterse storm, kunt u de begroeiing in de tuin snoeien.


De wintersnoei is de eerste stap om alle dode of beschadigde takken te verwijderen. Wanneer je gaat snoeien hangt af van de functie van de plant. Elke plant is in een bepaald seizoen op zijn mooist.

Je kiest voor de bloem, bes, bla herfstkleur, mooie vorm of mooie bast. Dit bepaalt hoe en wanneer je het best kunt snoeien. Daar lees je meer over bij wanneer snoeien en hoe snoeien. Je kunt deze in januari nog snoeien maar doe dit zo vroeg mogelijk in de maand. Uiterlijk in februari komt immers de sapstroom van de druif al op gang.


Als je dan gaat snoeien , loop je de kans dat de druif dood bloedt en dat wil je uiteraard voorkomen. Gebruik voor het snoeien altijd kwalitatief goed en vooral scherp gereedschap. Het snoeien van druif en kiwi moet voor eind januari gebeuren om sterk bloeden te voorkomen.


Wacht liefst tot februari met het snoeien van fruitbomen. Het gevaar op aantastingen is anders aanwezig. Mag je rozen snoeien die al in januari of februari beginnen uit te lopen of moet je tot maart wachten.


Bloeiende klimrozen vanaf juni. Leibomen snoei je alsof het een heg op poten is. Bij de leilindes snoei je alle takjes weg tot op de dikke hoofdtakken. Appel– en perenbomen behoren tot deze soort.


In die periode zijn bomen ontvankelijker voor het oplopen van eender welke ziekte.

Een uitzondering hierop is weliswaar de snoei van fruitbomen ifv de vruchtzetting. Fruitbomen snoei je om een betere oogst te krijgen. Pitvruchtbomen snoei je tussen januari en maart. Steenvruchtbomen snoei je niet in de winter, maar juist na de bloei. Lees meer bij fruitboom snoeien of appelboom snoeien.


De beste periode om steenfruit te snoeien is vlak na de bloei in mei of na het plukken in september. Ook sommige andere boomsoorten reageren extreem op een snoeibeurt in januari en kunnen hierdoor gaan bloeden. Bepaalde esdoorns (zoals Acer), berken (zoals Betula) en haagbeuken (zoals Carpinus Betulus) kun je het beste pas snoeien vanaf augustus. Fruit in de fruittuin: fruitsoorten snoeien in januari Door Guy De Kinder Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand gedaan.


Steenfruitbomen en notenbomen mogen nu NIET gesnoeid worden. Een vroege snoei ( in januari ) van fruitbomen is groeibevorderend. Een druif is wel een onstuimige groeier.


Daarom snoeien we deze zowel in de winter als in de zomer. Druiven snoeien winter: de hoofdsnoei. De hoofdsnoei van de druivenstruik valt in de winter (november – december).


Het is belangrijk om te snoeien voordat de sapstroom op gang komt, anders kan de druif doodbloeden (hetzelfde geldt voor kiwi’s). Het snoeien beperkt zich dan ook tot het verwijderen van doo ziek of kruisend hout, en eventueel noodzakelijke correcties in de kroonopbouw, bijvoorbeeld om een mooie doorgaande spil te krijgen. Het beste wordt er gesnoeid in de periode tussen juni en eind oktober, dus wanneer de boom vol in het blad staat. We kunnen het snoeien in fases indelen nl: Voorjaarssnoei, zomersnoei en herfstsnoei.


Voorjaarssnoei Omstreeks half maart als het niet vriest of geen strenge vorst meer wordt verwacht, kan met snoeien worden begonnen. Het doel van deze snoei is het stimuleren van een groei vanuit de basis van de plant en het verjongen van de struik. Zodra de winter begint, krijgen veel mensen de neiging alle afgestorven planten en grassen bij de grond af te snoeien. Maar juist in deze periode zijn veel grassen mooi om te zien.


Men weet dat dit niet altijd kan, maar hoe het nu precies zit is een vraagteken. Om te weten wanneer je een notenboom kunt snoeien adviseren wij om als eerste een kleinere tak af te knippen. Snoeien van een notenboom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts