maandag 4 september 2017

Aardappels poten

April is de maand om aardappels te poten. Koop pootaardappels bij een tuincentrum, gebruik pootaardappels om bodemziektes te voorkomen. Bij aardappels gepoot in april oogst je de eerste krieltjes al in juni. Voorkiemen geeft aardappels een snellere start na het poten.


Het geeft geen hogere opbrengst, maar kan van belang zijn als strategie tegen de aardappelplaag.

Leg de pootaardappels enkele weken op een lichte plek (maar geen direct zonlicht) bij een temperatuur van ongeveer graden. Zo vormen zich korte, dikke uitlopers die niet snel afbreken. Ze gedijen goed in een bodem waar goed verteerde stalmest werd ingespit.


Wees voorzichtig met stikstofmeststoffen want die zorgen enkel voor veel bladgroei en een grotere kans op aardappelziekte. Voor stevige aardappelknollen die lang bewaren is het wel aangeraden patentkali toe te dienen voor het poten. Aardappelen wensen geen zwaar bemeste grond. Soms is er nog wel een aardappel die niet boven komt, en als je op tijd bent kun je die aardappel (vaak rot of aangevreten) dan nog uit de grond halen en daarvoor in de plaats een nieuwe aardappel poten (meestal houd je een paar pootaardappelen over na het poten , niet weggooien dus maar bewaren voor plekjes waar een aardappel is dood gegaan).


Wanneer poot je aardappels?

Poten kan van half maart tot half mei. Er zijn vroege en late soorten maar eerlijk gezegd hou ik daar geen rekening mee. Ik poot de aardappels die ik heb en wanneer het me uitkomt. Vaak pak ik wat kleine exemplaren uit de aardappelbak van mijn moeder. Rond april komen daar spontaan uitlopers aan.


Om aardappels te poten heb je niet veel nodig, alleen genoeg pootaardappels en een eventuele schep om de rijen te maken. Hoe aardappels poten gebeuren moet? Volg dit stappenplan en binnen een korte tijd kun je de aardappels al oogsten. De afstand tussen de regels is ca. Belangrijk is om het pootgoed te tellen bij ontvangst.


Zo kun je precies uitrekenen op welke afstand je moet poten , om goed uit te komen. Begin april zijn de eerste aardappelen al de grond in gegaan zodat ze vroeg geoogst kunnen worden. Zodra er omstreeks juni zwarte vlekjes verschijnen (phytophthora) moet je het loof verwijderen. Trek het van de plant en gooi het in de afvalcontainer en niet op de composthoop, of verbrand het.


Laat de aardappels nog een paar weken zitten. Als het loof geel wordt en afsterft zijn de aardappels klaar om te rooien.

Een anekdote doet de ronde dat toen de aardappel aan het Franse hof geïntroduceerd wer de koks de aardappels zelf wegwierpen op de afvalhoop en juist het giftigste deel van de plant, de bessen, voor de koning en zijn gasten bereidden. Uiteraard beviel dit niet erg en de aardappels werden door de tuinman op de afvalhoop verbrand. Het voor kiemen geeft de aardappel een. Plan het poten van de aardappels ongeveer twee weken voor de laatste nachtvorst, meestal eind april, begin mei. De koudere nachten doden eventuele ziekten en je aardappels hebben meer zon nodig terwijl de dagen langer worden.


Februari, de maand om te beginnen met het poten van aardappels. Hierdoor kan je de oogst verspreiden en kan je over een lange periode verse aardappelen oogsten en eten. Tuinhack: Voor het kweken van aardappelen heb je niet per se een.


Gebruik plantgoed voor het poten van aardappels Plantgoed aardappels zijn klein. Normaal gezien zijn ze niet groter dan cm. Deze plantgoedaardappels worden speciaal gekweekt zodanig dat je deze kan gebruiken voor het planten van aardappels. Je kunt ook enkele kleine aardappels uit je eigen oogst gebruiken. Maar er zijn wel voordelen aan.


Ik heb even een vraagje over aardappels. Zou je nu nog aardappels kunnen poten ? En zo ja, welk soort, vroeg of juist niet? En als je aardappels in de volle grond zet, is het dan erg als er bij het rooien een paar aardappels in de grond blijven, ivm rotting, ziektes etc. Alvast bedankt voor de antwoorden. Zelf aardappels poten in de moestuin.


Een klein hoekje in de moestuin of tuin is vaak al voldoende voor een mooie pieper oogst. De aardappel is een tweejarige plant en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Hoe langer je zoete aardappels laat drogen, hoe beter de smaak wordt.


Je kunt ze zelfs wekenlang laten drogen, indien gewenst. Probeer geen schoffel of hark te gebruiken om de grond om te spitten na het poten van de zoete aardappels , want dit gereedschap maakt de kwetsbare wortels van de knollen kapot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts