donderdag 5 mei 2016

Tropische boomsoorten

Behalve voor het vertalen van woorden, kun je bij ons ook terecht voor synoniemen. Onderstaand een verzameling boomsoorten. Net zoals bomen in de gematigde landen vele toepassingen hebben, dus doen die in de tropen. De lijst van tropische bomen lijkt bieden schaduw, timmerhout, brandstof, voedsel of decoratieve schoonhei eindeloos.


Schatten of nattevingerwerk was tot nu toe de beste methode om het aantal soorten bomen in de tropen vast te stellen.

De meningen over de vraag of dit wel bos is, variëren.

Men ziet soms mengvormen van aanplantingen en natuurlijk bos indien, al dan niet met opzet, de oorspronkelijke natuurlijke boomsoorten geleidelijk terug beginnen te komen in de aanplanting. De uiteindelijke verschijningsvorm van het bos is de resultante van de bovengenoemde invloeden op. De meeste tropische bodems zijn voor korte tijd erg vruchtbaar.


De bodem is echter snel uitgeput. Dit is typisch voor de meeste tropische bodems: ze zijn kwetsbaar, erosiegevoelig en hebben een beperkte draagkracht.

In tegenstelling tot bossen in gematigde gebieden, is, in het regenwou de vruchtbare laag erg dun. Druppelpunten komen bij veel soorten alleen voor bij jonge exemplaren in de ondergroei. Zodra de boom hoog genoeg is verdwijnt deze bladvorm.

Een beken maar niet goed begrepen verschijnsel in tropische regenwouden is de ontwikkeling van plankwortels langs de stammen van allerlei boomsoorten. Deze soortenrijke bossen worden bedreigd met ontbossing, met name voor landbouw. Wanneer landbouwgronden uit gebruik worden genomen, komt er snel bos terug.


Starten met een exotische tuin, of beginnen met een tropische tuin aan te leggen vraagt wat opzoekwerk. De website van Tuinadvies heeft een rijkelijk gevulde rubriek over tropische tuinen. Start hier uw zoektocht naar de aanleg van een exotische tuin.


Ter vergelijking: Gematigd Europa telt slechts 1boomsoorten. Het idee is dat dit geringere aantal vooral komt door de laatste IJstijden (in het Pleistoceen) toen bomen massaal uitstierven. Hoe gek het ook klinkt, in tropische bossen brengt jacht niet alleen de dieren, maar ook de bomen in gevaar. Vandaar tropisch regenwoud. Als diersoorten die zorgen voor de verspreiding van boomzaden worden bejaag kan de kans op het overleven van boomsoorten tot wel tien keer kleiner worden.


Er zijn drie belangrijke oerwoudgebieden: Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. De tropische regenwouden zijn niet gelijkmatig over de aarde verdeeld maar liggen wel voor het grootste deel tussen de twee keerkringen. Het tropische regenwoud beïnvloedt in grote mate het klimaat, óók in gematigde streken. Zonder de aanwezigheid van regenwouden zou het op aarde veel droger zijn. Hij vervolgt: “Veel zoogdieren en vogels zijn actief als zaadverspreiders van tropische bomen.


Als die dieren verdwijnen of sterk in aantal afnemen, zullen zaden van boomsoorten niet meer worden verspreid en vooral onder de boom vallen. Kiemplanten die dicht op elkaar staan, overleven en groeien minder goed en dit geldt ook voor grote bomen. Tropische regenwouden zijn biodiversiteitshotspots bij uitstek, maar er zijn plekken waar een enkele boomsoort de overhand krijgt. Onderzoekers van onder andere Naturalis Biodiversity Center hebben ontdekt wat de oorzaak is van deze zogenaamde monodominantie. In het regenwoud groeien honderden soorten bomen.


Nergens vind je zo veel verschillende soorten bomen! Op een stuk grond zo groot als een voetbalveld staan wel 2soorten. We gaan niet alle tropische soorten opnoemen, hoor!


Voor wie dat niet veel vindt: in heel Frankrijk komen hoogstens vijftig verschillende boomsoorten voor! Aan hangende stengels ontluiken klokvormige, meestal bordeauxrode, trompetvormige bloemen. Deze bloeien ‘s nachts en worden door vleermuizen bestoven. Zaaimethode Zaaien van tropische planten: als de zaden hard zijn, deze met een vijltje of schuurpapier opruwen.


Behalve fijn zaa alle zaden in warm water een nacht voorweken. In het tropisch regenwoud groeien honderden soorten bomen. En jullie denken misschien dat dat niet veel is maar in heel Frankrijk komen hoogstens vijftig verschillende boomsoorten voor! Bongers: ‘Let wel, het gaat hier om inheemse bomen met een stamomvang van minimaal centimeter.


Kaneelboom Cinamomum Kaki. De biodiversiteit aan planten is natuurlijk veel groter. De berekening van het aantal boomsoorten is gebaseerd op wereldwijde gegevens uit 2plots van 110x1kilometer (een bij een graad) bos met in totaal 11.


Om een indicatie te geven van de diversiteit in de tropen volgen hier enkele voorbeelden. In Nederland komen boomsoorten voor. Veel bomen in de tropische regenwouden lijken op elkaar maar toch kunnen er soms 7verschillende soorten op hectare voorkomen. In de tropen ligt dat aantal tussen de 2. En we laten zien waar je tropische regenwou-den kunt vinden (zie pag. 2).


Daarna geven we enkele indrukken van het leven van planten, dieren en mensen in tropische regenwouden (zie pag. 4). Eigenlijk heeft het maar één vijand. Mensen kappen bomen, leggen wegen aan, richten bananenplantages in, vangen dieren en halen goud en ijzer uit de grond.


Dat is wel een heel gevaarlijke: de mens! En wat we niet doen, is de schade herstellen die we aanrichten. Exotische planten zijn tropische tuinplanten die in het Nederlandse klimaat kunnen overleven. Alleen bij extreme kou (-gaden) of met voorjaarsvorst moet u deze tuinplanten bedekken of binnen halen. Tropische boomsoorten hebben het hele jaar rond relatief hoge temperaturen nodig, die overeenkomen met de gemiddelde kamertemperatuur van een woonkamer.


Subtropische Bonsai kunnen tegen wat lagere temperaturen en doen het over het algemeen beter wanneer ze een winterperiode genieten met temperaturen die lager zijn dan de gemiddelde. Als je van bomen houdt en er meer over wilt weten, ben je hier op de goede plek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts