woensdag 29 juni 2016

Tuin snoeien

Van tuinhout tot sierbestrating! De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar. Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring.


Toch is het allemaal niet zo moeilijk.

Notenbomen (walnoot Juglans regia en hazelaar Corylus avellana): In de zomer of de herfst. Haagbeuk (Carpinus betulus): In de zomer of de herfst. Lees meer bij beukenhaag snoeien. Voor de kalender voor het onderhoud van de gehele tuin kijk je in onze. Wel of niet snoeien is een keuze.


Als je de natuur zijn eigen gang laat gaan, en dus niet snoeit, kun je een zeer verwilderde tuin krijgen. Snoeien doe je als je dit niet wilt laten gebeuren. Door de tuin te snoeien krijgt deze een mooie strakke vorm.

Met het juiste gereedschap kan iedereen de tuin snoeien. Als men weet wat er moet gebeuren in de tuin , kan werken in de tuin erg ontspannend zijn. De meeste mensen snoeien tot keer per jaar, maar heesters zoals de buxus mag keer per jaar worden gesnoeid.


De plant zal sterker en voller worden. Na half september is het verstandig de buxus niet meer te snoeien anders heeft de plant niet meer de tijd om voldoende af te harden voor de winter. Gebruik voor het snoeien van buxus een speciale buxusschaar.


Bekijk ons assortiment buxusscharen hier. Lavendel is een heerlijk geurende plant die in geen enkele tuin misstaat. De hortensia is een prachtige bloeier die perfect is als borderplant, oeverplant of haag. Wanneer en hoe kun je een hortensia snoeien ? Deze plant met de mooie kleurige bloemen is erg makkelijk in onderhou maar wel moet je de hortensia snoeien. Tip: In onze shop vind je een uitgebreide selectie snoeischaren.


Maar niet alles in uw tuin hoeft u te snoeien. Video kerria snoeien na de bloei (mei) Video forsythia snoeien na de bloei (april - mei) Vormsnoeien in juli. Vergeet je tuinierskleding niet.


Op onze website vind je alles over tuinieren: van het snoeien van fruitbomen tot het planten van bomen, sierstruiken, kruiden en groenten en natuurlijk het onderhouden van je gazon.

Want van tuinieren wordt je blij! Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien ? Hoe je een hortensia moet snoeien is afhankelijk van het doel. Vaak is het doel het kleiner maken van de struik. Het is belangrijk te weten dat het snoeien van een hortensia veelal groei betekend en dat de bloemen het opvolgende jaar achterwege blijven. Heeft uw tuin veel beplanting – doorgaans aangelegd volgens een beplantingsplan – dan zal de hovenier meer werk moeten verrichten om uw tuin netjes bij te houden.


Hoe meer planten, hoe meer werk. Een tuin met meerdere normale huis- tuin en keukenplanten is gemakkelijk bij te houden. Heb je één of meerdere bomen in je tuin en wil je deze bomen snoeien ? Als u ze niet of nauwelijks snoeit behoud de vlierbes zijn natuurlijke en karaktervolle vorm. Maar u mag natuurlijk de vlierbes wel snoeien , omdat hij bijvoorbeeld te groot is voor de desbetreffende ruimte.


Heb jij groene vingers én een groene tuin ? Moet je blad op je gazon nou wel of niet laten liggen én welke planten passen zon-technisch gezien het beste in jouw tuin. Voor iedere soort gelden andere regels. De sapstroom komt bij sommige soorten al vroeg op gang, zoals bij de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif.


Wij sommen het voor je op. Mijn moeder zei dat bij een vriendin van haar de eieren al uitgekomen waren en het vogelpaar al druk was met het verzorgen van hun kroost. Zo snoeit de één om de plant in de gewenste vorm te krijgen. Zo wil de ander de plant verjongen en vooral het onder controle houden van de tuin. Dat kan ook, dan snoeit u een jaartje niet.


U kunt ook om het jaar snoeien of de vlinderstruik (Buddleja) wat hoger snoeien. Kan ik me vlinderstruiken die in de tuin staan al snoeien of moet ik wachten tot april en wachten tot we geen vorst meer krijgen? Er bestaan veel soorten lavendel. De meest voorkomende en best geschikte soort voor de Nederlandse tuin is de Lavandula angustifolia ofwel echte lavendel.


Helaas loopt het met de lavendelplanten nog wel eens op een teleurstelling uit. Kale of afstervende planten en de lol is er snel af … Het is belangrijk lavendel goed te toppen en te snoeien. Met een appelboom in de tuin kun je ieder jaar genieten van je eigen oogst.


Maar voor lekkere appels en een mooie boom moet je hem natuurlijk wel snoeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts