donderdag 30 juni 2016

Helleborus bloeitijd

Helleborus kun je onderverdelen in verschillende soorten. Geef de plant in april en in oktober gedroogde koemest. Strooi de gedroogde koemest rond de voet van de plant en hark het licht in.


Een volwassen helleborus orientalis-hybride kan vermeerderd worden door de plant te scheuren. De bloeitijd van helleborus orientalis is van januari tot ver in april.

Alle planten in de helleborus Orientalis Groep hebben wintergroen blad. Een van de weinige, meestal wel op naam aangeboden rassen, is helleborus ‘Early Purple’. Dit is een paars bloeiende plant waarbij de bloemen al in november kunnen verschijnen. Beide soorten zijn ook in cultuur en als tuinplanten te koop.


De meest bekende – de kerstroos – wordt al eeuwen gekweekt, andere zijn pas sinds een of meer decennia door de kwekers ontdekt. De Christmas Carol is onze populairste variëteit. Er zijn ook soorten die u juist in februari gedag zeggen door dan te gaan bloeien.


In de winter blijft het blad groen.

De planten zijn giftig, houd daar dus rekening mee als je een bloem of bladeren afknipt. De kerstroos is vooral in trek vanwege de bloeitijd. De plant bloeit, afhankelijk van de soort, vanaf december tot april. Het blad blijft het hele jaar aan de plant, maar wordt op den duur wel lelijk.


In februari kun je al wat blad wegknippen, maar wacht met alles weg te knippen tot het nieuwe blad verschijnt! Het is en blijft een tuinplant die een koele plek nodig heeft. De naam dankt deze prachtige plant met name aan zijn bloeitijd.


Kenmerken en verzorging De eerste bloemen zie je meestal rond de kerst, hoewel het ook voor kan komen dat je Kerstroos pas gaat bloeien in maart. Ze treden vooral op de voorgrond wanneer de meeste andere planten bezig zijn met hun diepe winterslaap. Al eind oktober laten de eerste kerstrozen hun zuiverwitte bloemen zien.


We zijn gespecialiseerd in dubbelbloemige H. De bloemkleur is purperrood en de bloeitijd is van ca. De bladeren zijn groen en ongeveer cm. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca.


Verdraagt een temperatuur tot -gr. De geadviseerde plantafstand is cm.

Haar winterse bloemen zijn altijd een grote fascinatie geweest - een reden waarom ze een van de oudste in cultuur gebrachte planten is, die we kennen. Als er geen organische stof beschikbaar is, kan 2-handenvol beendermeel losjes worden verwerkt in de omliggende grond. Vorst kan de bloeitijd wel wat beïnvloeden. Dat kan in de tuin voor onverwachte verrassingen zorgen: het ene jaar ziet u al vroeg bloemen boven de sneeuw uitkomen. Het is een polvormige, vaste plant met zeer stevig, ruw geran donkergroen blad.


Vanaf januari kunnen de eerste bloemen verschijnen. Getan donkergroen, compact blad met roze nerven. Bloeit van december tot april. Binnen is de bloem pas echt goed te bewonderen. Houd rekening de de bloeitijd die van januari tot april loopt.


De stelen eerst in lauw of heet water dompelen en vervolgens diagonaal afsnijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts