dinsdag 8 mei 2018

Soorten esdoorn

Esdoorn of ahorn (Acer) is een geslacht van loofbomen en heesters. Afhankelijk van de taxonomische opvatting wordt dit geslacht ingedeeld bij de esdoornfamilie (Aceraceae) of de zeepboomfamilie (Sapindaceae). Esdoorns komen voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Enkele soorten komen voor in Zuidoost-Azië en Indonesië.


Van de esdoorn bestaan zo’n 1soorten.

Uit Noord-Amerika, Japan en Korea komen prachtige soorten , vaak met een extra felle herfstkleur. Acer, esdoorn is een geslacht met bladverliezende bomen en struiken, er bestaan meer dan 1soorten en duizenden cultivars die vooral geliefd zijn omwille van de. Een klein blijvende soort is Acer palmatum ‘Koto-no-ito’. Hier een lijst met een tiental amerikaanse soorten. Alle gefotografeerde soorten.


Gewone esdoorn of Acer pseudoplatanus. Noorse esdoorn of Acer platanoides.

In Canada staat zelfs een esdoornblad - ‘maple leaf’ - symbool op de nationale vlag. Naast mooie najaarskleuren zijn er esdoorns met een bijzondere bast wat deze boom ook in de winter aantrekkelijk maakt. Een veelvoorkomende ziekte bij de esdoorn is de inktvlekkenziekte. Deze ziekte is gemakkelijk te herkennen aan zwarte (op inkt lijkende) vlekken op het blad. De gewone esdoorn is net zoals veel andere soorten gevoelig voor bladluis.


Elk bloem bevat veel zaadjes. Deze moeten uiteraard verspreid worden. Esdoorn zaden hebben een soort van vleugels hierdoor is het makkelijker om zich te verspeiden want ze kunnen niet allemaal op dezelfde plaats groeien. Deze vleugels zijn zo licht dat ze met de wind mee worden gebracht naar een andere plek om zich te ontkiemen. De soort is wel gevoelig voor bladluizen en meeldauw.


Acer palmatum “Ariadne” Acer palmatum “Beni goromo” Acer palmatum “Beni otome” Acer palmatum “Beni. Hierdoor kunnen wij waarborgen dat de planten op de juiste manier zijn gekweekt en optimaal kunnen presteren. Het bepalen welk soort esdoorn je nu precies voor je hebt. Japanse Esdoorn kunt u kopen als struik of boom. Maar alle esdoorns herken je aan de typische vruchten: de neusjes met twee vleugeltjes die in trossen of trosjes in de zomer de bomen.


Het is meestal een struik tot kleine boom met een dicht bladerdak dat in het najaar roo geel of oranje kleurt.

Er zijn veel soorten esdoorns en er bestaat geen juiste aanpak voor het kweken ervan. Sommige soorten zijn gemakkelijk te kweken, vooral soorten die de zaden in de lente of vroege zomer verspreiden. Elke boom heeft zijn eigen prachtige kleuren en bladeren.


Esdoorn snoeien in juli: wanneer je de takken in het voorjaar al snijdt kan de sapstroom gaan lekken. Dit is de beste snoeiperiode voor de esdoorn. De esdoorn snoeien is dus geen verplichting, maar je kunt zeker wat lage takken van de boom wegzagen. Dit kun je het best doen in juni. De groep van de esdoorns (Acer) bevat vele prachtige soorten heesters die verschillen in bladkleur, bladvorm, hoogte, herfstkleur en kleur van de takken.


Diagnostische kenmerken Bloemen in hangende, aan de voet vaak samengestelde trossen. Bladen van onderen blauwgroen of wijnrood. Vleugels van de vrucht een rechte of scherpe hoek met elkaar makend.


De slangenesdoorn (Acer capillipes, synonieAcer pensylvanicum subsp. capillipes) of slangenhuidesdoorn is een plant uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae). Vooral de kleinere soorten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts