vrijdag 4 mei 2018

Wantsen determineren

De wants heeft bruin glanzende voorvleugels en het donkere membraan heeft witachtige lijnen. Die zie je niet bij veel andere wantsen in deze familie. Hij lijkt op de Tetraphleps bicuspis. De poten zijn lichtbruin met donkere dijen. Deel van deze veldgids is beschikbaar via EIS.


Jonge wantsen noemen we nimfen, omdat ze sterk op hun ouders lijken.

Ze beginnen hun leven dus niet als made of rups. Ook kennen ze geen popstadium. Wetenschappelijk gezien vallen de wantsachtigen in twee groepen uiteen. Allereerst de echte wantsen , die heteroptera worden genoemd omdat hun vleugels ongelijk zijn. Om een wantsen plaag te voorkomen, kan je gebruik maken van insectengaas in de luchtramen.


Veel wantsen vliegen namelijk bij toeval de kas binnen, waarna ze zich hier vestigen wanneer het klimaat gunstig is. In het potje zat een flinke wants , hoewel je een wants eigenlijk in deze tijd van het jaar niet zou verwachten. Na wat foto’s van het dier gemaakt te hebben wilde ik de wants determineren.

De wants had opvallende verbredingen aan de schenen van de achterpoten dus determinatie moest eenvoudig zijn (dacht ik). Deze wantsen hebben een voorkeur om te foerageren op de zaden van schermbloemigen. Deze wants zie ik in mijn tuin onder andere op engelwortel, fluitenkrui peterselie en kruisdistels.


Ik heb ze ook dikwijls parend aangetroffen en ze zijn sindsdien een vaste bezoeker van mijn tuin geworden in redelijke aantallen (maximaal circa ex.). Hoe kunt u het beste wantsen bestrijden? In de tuin- en landbouw gebruikt men vooral chemische bestrijdingsmiddelen tegen de wants. Voor het verwijderen van wantsen uit de sier- of moestuin raden we u echter aan om een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken. Deze site biedt de mogelijkheid om een soort te identificeren ( determineren ). Voor de meeste soortengroepen is een determinatiesleutel aanwezig.


Door op keuzes te klikken kom je al snel uit bij de juiste soort. Voor sommige groepen (b.v. vlinders) vindt de identificatie plaats op een andere manier. Rood-zwarte Streepwants of Pyamawants.


Zonder het dier te demonteren, kun je vaak niet verder komen dan een bepaalde orde, onderorde of familie. Determineren van insecten is voor veel mensen ook geen pretje. Bij veel insecten kun je alleen maar vaststellen dat ze er heel vreemd uitzien, en dat daarvoor vast wel een reden is. De wantsen op de foto leven langs de oevers van een duinmeertje, ze waren ook in het meertje te vinden.


De bovenste is een Saldula pallipes, de onderste is een Saldula saltatoria. Beschadigde vruchten door wantsen zullen ook rimpelig worden.

Deze kevers zijn niet erg kieskeurig wat betreft hun favoriete locatie, zo komen ze onder andere voor op bonen, kleinfruit, suikermaïs, okra, erwten, kalebassen en zelfs tomaten. Bedwantsen leer je hier herkennen door te letten op de tekenen en symptomen van bedwantsen in slaapkamers en hotels. Lees waar bedwantsen zich verstoppen, hoe je een. Tot de bekendste wantsen in de tuin behoren de schildwantsen.


Ze zijn genoemd naar hun vorm, ze hebben namelijk veel weg van een middeleeuws schild. Wantsen zijn ook al gespot op onkruiden. Toch is het wetenschappelijk gezien niet één groep, maar bestaat uit meerdere families.


Van schildwantsen afkomen. Schildwantsen zijn kleine, onschadelijke insecten die een vreselijke geur afgeven wanneer ze geplet worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts