maandag 11 juni 2018

Gaatjes in kleding motten

Shop online - retourneer in de winkel. Update je garderobe met nieuwe items bij hm. Ontdek onze kleding en maak je klaar voor een seizoen vol plezier. Leuke prints en speelse kleuren.


De laatste trends en fashion.

Vind je favoriete items bij HM! Gutachten und fachärzrliche Beratung für Betroffene u Versicherte. Shop je favoriete merken op Stylight. Maak het jezelf gemakkelijk en shop ontspannen bij OTTO.


Elke week nieuwe aanbiedingen. Hier vind je wat jij zoekt! Een volwassen kleding mot eet zelfs helemaal niets meer en teert op reserves die ze als motten larve heeft opgebouwd.

Het zijn de larven van de motten die kleding aantasten. Motten Motten in de kledingkast kunnen zorgen voor gaatjes in wollen kleding. Deze motten larven zijn witte made-achtige rupsjes, die zich in het donker tegoed doen aan wol, veren of lederen producten zoals bont, schoenen en riemen.


Niet alleen puur wollen kleding wordt aangevreten, maar ook kleding die gedeeltelijk wol bevat. Tegen motten kun je mottenballen kopen, maar wanneer je veel motten in huis hebt, dan kun je het beste een ongediertebestrijder laten komen om de motten te bestrijden. Je kunt mottengaatjes in je kleding herkennen omdat ze verspreidt zitten en redelijk groot zijn. Motten kunnen zorgen voor gaatjes in je kleding. Kleding en textiel bestaan vaak (deels) uit wolvezels, deze vezels bestaan uit eiwitten waar de mot van leeft, hij eet het op.


Als er gaatjes in je kleding zit door middel van haakjes, beugeltjes of en riemen zitten de gaat(jes) op één plek. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe motten te voorkomen en te bestrijden. Sommige kledingstukken bestaan uit synthetische vezels en worden niet door de larven aangevreten.


Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden. Daarom een aantal tips om motten weg te houden uit uw woning. Wanneer u een nieuwe besmetting met motten vermoedt kunt u bovendien opnieuw feromoon-vallen uitzetten (zie hierboven, A3). Gaatjes in favoriete shirt of trui zijn alles behalve wenselijk. Niemand vindt zichzelf gezellig wanneer hij of zij chagrijnig is, maar een donderwolk kan zo boven je hoofd ontstaan wanneer je ziet dat motten zich tegoed hebben gedaan aan je kleding.


Heb jij wel eens een wollen trui uit de kast getrokken, waar plotseling allemaal gaatjes in zaten?

Misschien zitten er dan wel motten in je kast. Er zit niets anders op dan de gaten te stoppen (zie video) en te proberen de motten weg te krijgen. Maar waarom eten die beestjes eigenlijk je kleding op? Het TextielLab van het TextielMuseum in Tilburg heeft wel een verklaring.


Na een eerdere vraag zocht het lab het probleem uit. Mottengaten zijn altijd groter en zitten meer verspreid over je kleding ’, laat een woordvoerder weten. Eén misverstand haalt het museum meteen uit de wereld: motten. Waar het dan wel aan ligt? Je treft motten aan in je keuken- of voorraadkast.


Hoe herken je kleermotten of pelsmotten? Die kun je herkennen aan de hand van de omschrijvingen die we eerder gegeven hebben. Je ziet kleine gaatjes in je kleding. Bijvoorbeeld in wol, linnen, zijde of bont. Kijk hier voor diverse vacatures!


Als u textiel voor langere tijd opbergt (bijvoorbeeld de wollen winterkleding die men in de zomer opbergt voor een aantal maanden), verpak het dan in gesloten plastic kledinghoes of koffers. Dat veel mensen last hebben van gaatjes in hun kledingstukken, bleek overigens een tijdje terug uit een oproep van tv-programma Radar (Avrotros). Vooral vuile kleding is aantrekkelijk voor motten. Kleding moet voor het opbergen dan ook altijd gewassen worden.


Heb je een of twee motten rond zien fladderen maar weet je niet zeker of je last hebt van een mottenplaag, let dan op deze signalen: Kleine gaatjes in je truien of andere kledingstukken. Dan heeft men minder last van motten. Als je gaatjes in een van je truien vindt, dan zijn er waarschijnlijk nog meer kledingstukken aangetast.


Er zijn dingen waar motten niet van houden: licht, schone kleren en gestoord worden. Lucht je kasten dan ook regelmatig, laat af en toe zonlicht binnen en hang kleding niet te dicht op elkaar. En de intrede van fast fashion lijkt gelijk op te gaan met het fenomeen gaatjes in je kleding.


Als je textiel voor langere tijd opbergt, was het dan eerst goed en verpak het in gesloten plastic zakken of koffers. Ruim van onze panelleden zegt nu meer gaatjes te hebben dan vroeger en volgens ruim ligt het omslagpunt tussen nu en ongeveer jaar geleden. Wiskundedocent Karin den Heijer ergerde zich zo aan de gaatjes , dat ze haar eigen onderzoek ging doen.


Komen ze door motten , de broekriem of simpelweg door slijtage? Bijna iedereen heeft ’t weleens meegemaakt: ineens zitten er kleine gaatjes , vaak ter hoogte van de navel, in je T-shirt. Balen, zeker als het een van je favoriete shirts is. Een mot dat volwassen is, zal gaan uit gaan vliegen.


De motten larven zijn te herkennen aan hun witte maden-achtige rupsjes uiterlijk. Motten leggen hun eitjes aan het einde van de zomer of het begin van de herfst. Maak rond die periode extra goed schoon en was je kleding regelmatig. Was kleding goed voordat je het in een kast legt.


Geurende planten (lavendel, rozemarijn, etc.) schrikken de motten af. Een shirt met gaatjes is in een handomdraai gerepareerd. Blijkbaar heeft het te maken met de kwaliteit van de draad in het shirt.


Maar goe deze verklaring zorgt er natuurlijk niet voor dat de gaatjes niet meer voorkomen. Stop deze tussen je kleding. Gelukkig is het wél zo gefikst.


We schreven al eens eerder over die rotgaatjes die soms zomaar in je kleding verschijnen. U dient de kleding dan direct uit te kloppen om de larven onschadelijk te maken. Volwassen motten richten geen schade meer aan, het zijn de larven die uw kleding opeten !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts