woensdag 8 mei 2019

Boom plataan

Boek het Platan, Świnoujście. U krijgt direct een bevestiging. Makkelijk, snel en veilig boeken! Uw boeking direct bevestigd! Snel en veilig online boeken. Lees echte reviews en boek nu!

Snel, eenvoudig, gemakkelijk. Reserveer online, laagste prijzen. Bekijk ons assortiment online. Plantadvies Plataan : De Plataan kunt u het best planten tussen okober en juni.


Wanneer u de boom in de zomer plant heeft de Plataan veel nazorg nodig. Plataan (Platanus) is een geslacht van bomen , het enige uit de plataanfamilie (Platanaceae). De grote bladeren en het dichte bladerdek maken de plataan tot een van de meest toegepaste schaduwbomen.


Hallo, een boom , of het nu een linde is of een plataan , laat zijn bladeren vallen als hij er niets meer aan heeft.

Dan neemt de boom alle voedingsstoffen op, wordt het blad geel en laat de boom het blad vallen. De boom kan voedingsstoffen missen waardoor de linde zwakken kan worden. De plataan is een sterke, snelgroeiende boom met een mooie rechte stam. Opvallend en decoratief is de afschilferende bast met een lichtgroene tot geelgroene ondergrond en grijsgroene, donkergroene tot bruine loslatende schors. Platanen zijn in de eerste plaats parkbomen.


Ze verdragen stadsklimaat, droogte en bestrating goe maar de meeste straten zijn te smal voor deze boom die tot enorme dimensies kan uitgroeien. Vaak worden ze te breed voor de standplaats en is drastische snoei nodig om de kroon binnen de perken te houden. Het woord plataan is afgeleid van het Griekse platys wat plat of breed betekent en te maken heeft met de afgeplatte, brede kroon van de boom. Volgens Romeinse historicus Plinius stonden in het park van de beroemde Academia in het noordwesten van Athene prachtige platanen die schaduwrijke gaanderijen vormden.


Platanus hispanica (gewone Plataan ) is een snelgroeiende boom. Op oudere leeftijd krijgt de plataan zijn karakteristieke afbladerende bast. De Plataan is zeer goed te snoeien, waardoor er veel dakbomen en leibomen van worden gekweekt. Voorheen heette de gewone plataan , Platanus acerifolia.


Daarom is deze boom van oudsher als dak- of leivorm in de handel. Bij gebrek aan ruimte voor de kroon of om het beeld wordt de boom vaak gekandelaberd. Het is echter mogelijk dat je allergisch bent voor de plataan en dat tijdens het plataan snoeien je heftig reageert op deze boom.


Tijdens het snoeien komt er een soort beharing vrij die onder de bladeren vast wordt gehouden. Omdat de Plataan een boom is die we veel in onze directe omgeving tegenkomen geven we graag nog wat meer achtergrond informatie over deze boom.

Al bij Theophrastus (rond 3jaar v. Chr.) wordt melding gemaakt van de Plataan als een bekende boom. Hij beschrijft niet alleen planten, maar doet ook eigen waarnemingen. Plataan bomen zijn bomen die goed solitair kunnen groeien met veel ruimte.


Of juist in een laan, strakker tegen elkaar aan. Ook langs oprijlanen worden de bomen geplant, want ze vallen niet voor niets onder de Laanbomen. Een plataan boom kopen kan ook goed voor de. De boom komt in veel tuin voor en is een aanwinst voor de tuin.


De prachtige vlekkerige bast zorgt ervoor dat deze boom net even anders is dan de andere bomen. Een dak plataan is een van de bekendste dakvorm bomen van Nederland. De dak plataan is uitzonderlijk sterk en groeit bijna op elke plek. Daarnaast heeft deze boom bijna geen last van ziektes en plagen. Door het jaarlijks terugsnoeien van deze boom tot een egaal dak, is hij geschikt voor in elke tuin.


De gewone plataan is doorgaans net iets te groot van formaat om in een kleine tuin aan te planten. Heeft men een ruime tuin, bijvoorbeeld bij een hoekwoning, dan kan een plataan makkelijk worden aangeplant, de boom neemt wel veel licht weg, maar dit heeft als voordeel dat in warme zomers veel schaduw zal ontstaan. De kruin kan wel een diameter van meter hebben. Dit komt door zijn mooie dichte bladeren dek. Ook flink snoeien kan de boom hebben.


De Dakplataan is een plataan waarbij tijdens de groei de top is omgebogen zodat de zijtakken horizontaal gaan groeien. Om de takken goed te kunnen lijden word er bovenaan de boom een frame geplaatst zo bent u verzekerd van een prachtige dicht groene parasol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts