dinsdag 3 mei 2016

Wilde liguster

Haagplanten, zo bij u thuisbezorgd. Binnen werkdagen geleverd. Om een mooie dichte heg te krijgen hoeveel planten per meter?


De wilde liguster is een kensoort voor het ligusterverbond (Berberidion vulgaris). Deze onderscheidt zich door een langere kroonbuis, bredere en langer aan de struik blijvende bladeren en onbehaarde jonge.

Wilde liguster is een heester en drachtplant die in de periode van juni-juli bloeit. Gewone liguster , waar planten. Het wortelgestel is fijn en sterk vertakt en groeit oppervlakkig. Wil je haar in je tuin planten, dan zal je deze snelle groeier regelmatig moeten snoeien om haar in vorm te houden.


Gerelateerd het Kraaibosje te Leut is het enige voorbeeld in Vlaanderen van goed ontwikkeld hardhoutooibos. Blijft gedeeltelijk groen in zachte winters en kleurt geel in het najaar. Laat zich zeer goed snoeien en is daardoor erg geschikt voor vormsnoei zoals hagen of blokbeplanting.


Dit soort ligusterhagen komt veel voor in ons land en is dan ook bijzonder populair.

In de winter houdt de liguster , afhankelijk van de temperatuur, een deel van zijn bladeren. Men vindt een vijftigtal soorten verspreid over Europa, Noord-Afrika en Oost-Azië. Liguster is een plant uit de olijffamilie en komt van nature bij ons voor. Het zijn planten met een ovaalvormig, gaafrandig, enkelvoudig, tegenovergesteld geplaatst blad.


In de bloeitijd dragen ze witte tot gelige bloemen. Liguster soorten hebben door hun zachte blad een vriendelijke uitstraling en kunnen zeer gemakkelijk gesnoeid worden. In strenge winters kunnen Ligusters hun blad verliezen, maar dan schieten ze in het voorjaar weer opnieuw uit.


De naam liguster wordt het meest gebruikt, verder in Groningen heeg, in de Graafschap Zutphen kattenkrui daar en ook op Schouwen en Zuid-Beveland augustus, in de Achterhoek van Gelderlan West-Friesland en op Walcheren heggesering, op Texel haagjes en op Walcheren wilde sering. De plant kan goed tegen snoeien maar dit houd wel de witte bloei tegen die goed is voor de bijen. Ook kan de liguster bessen gaan dragen en deze zijn weer goed voor de vogels in jouw tuin! Deze snelgroeiende heester is winterhard.


In zachte winters blijft hij groen, maar in harde winter zal deze half groen worden. Deze liguster kan goed tegen de wind. Ligustrum = Volgens sommigen van het Latijnse ligare: binden en. De plant komt van nature voor in de Benelux en op alle continenten behalve Amerika.


In de herfst verkleuren deze blaadjes naar een bronsachtige kleur.

Gebruik planten per strekkende meter. Wenst u snel een dichte haag, poot een dubbele rij. U heeft hierbij planten per strekkende meter nodig. De planten met blote wortel zijn beschikbaar vanaf november tot half april, de potplanten zijn het gehele jaar leverbaar. Op deze manier kun je bij boomkwekerij Maréchal altijd terecht voor goedkope liguster planten.


In het Fries, Frans, Duits en Engels heet de plant achtereen-volgens: Wylde liguster , Troëne commun, Gewöhnlicher Liguster en Wild Privet. De Liguster kan worden geleverd met kluit, maar ook als haagplant in pot. Kiest u voor kleine haagelementen of juist voor grote haagelementen en een wilde liguster ? Dit bepaalt u zelf door vaak te snoeien of juist niet. Neem verschillende soorten Ligusters en creëer op die manier een prachtige gemengde haag.


In gebieden met een mild klimaat zijn de bladeren altijdgroen. Het kan worden gebruikt als haagplant. Het is voldoende om de haag tweemaal per jaar te scheren om het voldoende strak te houden.


Is de liguster een haagplant? Het is een in Europa en West-Azië inheemse plant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts