vrijdag 3 november 2017

Gele mosterd zaaien

Voor een schoonheid die de tijd weerstaat: een jonger ogende huid dankzij onze wetenschap. Ontdek onze collecties op basis van waardevolle bronnen: platina, kaviaar en goud. Bekijk ons assortiment Kruidenzaad. Gratis verzenden vanaf € 150!


Ga rimpels en oneffenheden tegen met de exclusieve gezichtsverzorging van MGC Derma!

Bestel al je natuurlijke verzorgingsproducten snel en veilig via onze website! Vooral stikstofarme grond is perfect voor gele mosterd omdat de plant zelf stikstof uit de lucht kan vastleggen. Bijen, hommels en zweefvliegen zijn dol op de bloemen van de gele mosterd.


Verder is het heel eenvoudig te zaaien en heeft de plant weinig zorg nodig. Het zaaien van gele mosterd is heel. Zeer geschikt als groenbemester.


Voor zaadwinning (om mosterd van te maken) in april zaaien , de oogst is dan in september.

Bij zaaien in maart tot en met augustus: maai de planten voordat deze zaad aanmaakt. Cornus mas of de gele kornoelje: een struik vol gele bloemen in de winter - Soorten cornus mas en cornus florida, cornus alba, cornus nuttallii, cornus kousa,. Dit jaar zijn de omstandigheden mooi voor het nog laat zaaien van een groenbemester. De grond is warm en mooi vochtig en ook de buitentemperatuur is nog steeds prima.


Ik bemest de gele mosterd niet meer. Als er maar een klein gewasje op komt is voldoende. Ondergronds doet de gele mosterd met behulp van zijn wortels nog veel. Bij gele mosterd zijn de snelheid van grondbedekking en de laatheid van de bloei de belangrijkste eigenschappen. Vooral bij late zaai is een snelle ontwikkeling gewenst.


Alle rassen van gele mosterd die op de rassenlijst staan zijn resistent tegen het witte bietencystenaaltje(bca);er bestaan echter verschillen tussen de rassen. De gele mosterd rassen van Vandinter Semo zijn goed resistent tegen bietencysteaaltjes. Onder gunstige omstandigheden produceert het gewas in korte tijd een grote hoeveelheid organische stof. Het heeft als voordeel dat het een snelle ontwikkeling heeft waardoor de bodem snel bedekt is.


Tevens is het gewas in staat om stikstof in de bodem te binden. Daardoor wordt het gebruikt als groenbemester.

De bloeiperiode is juni en juli, de zaaiperiode is van maart tot eind augustus. Zo groeit het gewas snel met een vlotte bodembedekking en kan het dus in een korte tijd veel organisch stof produceren. Zaaien kan ook rond het einde van de herfst.


Mosterd is eenvoudig zelf te zaaien. De zaden kiemen snel en de plantjes groeien letterlijk als kool. Hou er rekening mee dat die kleine plantjes uit gaan groeien tot grote bossige planten! De plant staat graag in de volle zon.


Er zijn verschillende soorten, de gele mosterd is het gemakkelijkst te verkrijgen in. MGC Derma Oogcrème verzorgt de tere huid rond je ogen effectief. Bestel je natuurlijke huidverzorging snel en veilig op onze website.


Nadat zondag september het uienland losgetrokken is met de woeler heb ik maandag september het uienland ingezaaid met gele mosterd. Totdat waarschijnlijk begin november het land omgeploegd word kan er nog een mooie groenbemester groeien. Dat is goed voor de bodem. Kan door de hoge groeisnelheid nog laat, tot eind september, gezaaid worden.


Grondsoorten Kan op alle grondsoorten verbouwd worden, maar zure grond is minder geschikt. De tijd van het zaaien van groenbemesters breekt weer aan. Aan de hand van het rassenbulletin bladrammenas en gele mosterd kan bewust een ras gekozen worden.


Resistenties worden steeds belangrijker. De besmetting met het maïswortelknobbelaaltje Meloidogyne chitwoodi is een toenemend probleem op de lichtere gronden. Voor korte, krachtige bloei van gele mosterd en maximale zaadopbrengsten is zeer vroeg zaaien de boodschap. Bij vroeg zaaien (streefdatum april), bloeit het gewas rond de periode met de langste dagen (juni). Deze verpakking bevat 5gram biologische gele mosterd zaden (Sinapis alba).


Het is geteeld in Groningen door Landgoud en heeft een SKAL certificering. Zelfs bij late zaai zorgt gele mosterd nog voor voldoende bodembedek-king. Zaai dan een vlinderbloemige groenbemester, zoals blauwe lupine en incarnaatklaver. Voor het toevoegen van organische stof aan de bodem, raden we je aan om winterrogge of Japanse haver te zaaien en voor het onderdrukken van onkruid kun je het beste gele mosterd zaaien.


Wil je een groenbemester die bijen aantrekt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts