woensdag 21 december 2016

Wat eten motten

Vind e ten het nu op Kensaq. De meeste soorten eten plantaardig materiaal, en sommige zijn beruchte plaaginsecten. Er zijn soorten die eten van kleding, van voedselvoorraden en van dierlijke resten. Voor deze schadelijke soorten wordt vaak het woord mot gebruikt.


Dat zie je ook terug in de naam van verschillende schadelijke soorten als klerenmot, wasmot en meelmot.

Belangrijk: Feromoon-vallen werken slechts bij het opsporen van de aanwezigheid van motten , roeien deze echter niet uit! Zij trekken immers enkel de mannetjes aan, niet ook de vrouwtjes. Bevruchtte vrouwtjes zullen hun eitjes blijven leggen waardoor de motten zichzelf voort blijven planten ookal worden de mannetjes gevangen. Wanneer u een nieuwe besmetting met motten vermoedt kunt u bovendien opnieuw feromoon-vallen uitzetten (zie hierboven, A3).


Eerst en vooral, wat verstaat men onder motten ? In de string zie ik staan “Vlinders en motten ”. Biologisch is er geen verschil. Er zit niets anders op dan de gaten te stoppen (zie video) en te proberen de motten weg te krijgen.

Maar waarom eten die beestjes eigenlijk je kleding op? Laten we eerst een misverstand uit de wereld helpen: de motten zelf eten je kleren niet op. Het zijn de larven van de motten die zich te goed doen aan de inhoud van jouw kledingkast. Hun kopsprieten hebben meestal geen knopje op het uiteinde van de spriet, zoals dagvlinders dat wel hebben.


De wat kleinere soorten nachtvlinders, welke vaak larven hebben die ook voedsel of kleding van mensen eten , worden motten genoemd. Er zijn wereldwijd veel soorten motten , waarvan de larven kleding eten. Hoewel motten geen gezondheidsrisico inhouden, zijn ze uiteraard niet fijn om in huis te hebben.


Ze kunnen namelijk ernstige schade toebrengen aan leer, kleding, stoffen, bont en tapijt. Wanneer de eerste eitjes van motten uitkomen, kan er snel langdurige schade aangebracht worden. De olie uit het hout staat erom bekend dat het motten op afstand houdt. Om etenswaren goed te beschermen zijn luchtdichte, goed afgesloten bakjes ideaal.


Zo kunnen de motten er niet bij, en is je eten ook meteen onbereikbaar voor ander ongedierte. De beste tip om het risico op vervelende motten zo veel mogelijk te verkleinen? Op deze pagina wordt uitgelegd hoe motten te voorkomen en te bestrijden.


Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden. Daarom een aantal tips om motten weg te houden uit uw woning.

Kijk tweedehands wollen kleding, bont, wollen dekbedden, etc. Nachtvlinders of motten (Heterocera) is een traditionele benaming voor een grote groep vlinders die overeenkomsten in gedrag vertonen maar geen samenhangende taxonomische groep vormen. De groep omvat alle vlinders, met uitzondering van de Papilionoidea, waarvoor ook wel de naam Rhopalocera of dagvlinders wordt gebruikt. Rupsen zijn kleine schattige beestjes die mooie vlinders geworden.


Om maar te zeggen, zijn er hun larven. Maar niet alleen vlinders, motten ook ontstaan uit de dieren. Onder feiten over rupsen en wat ze eten. Motten in huis: wat te doen tegen motten ? Mottenlarven van de vrucht- en meelmot voeden zich bovendien graag met granen, gedroogd fruit en bonen uit de keuken. Als er levensmiddelen motten rondvliegen is het volgende belangrijk: - Dood steeds de nieuwe motten.


Dit kan door op te zuigen, met elektrische mepper te doden of met een spuitbus voor motten. De nieuwe motten eten zelf niet meer maar ze willen nog maar een ding: zich voortplanten en opnieuw eitjes af zetten op een voedselbron. De overige soorten eten enkel planten (en leven dus doorgaans niet in huis). Omdat nachtvlinders gemakkelijk op licht afkomen, belanden ze soms wel in huis. Je kan ze dan best gewoon buitenlaten.


Hun larven evenmin maar zij kunnen grote schade geven voordat ze volwassen zijn. Volwassen motten eten niets omdat hun monddelen verschrompeld zijn, zogenaamde atrofiatie. De mot is tot maanden een larve. Ze leven op de energie die in het larvenstadium is opgeslagen (jouw trui?).


Bosje uit de tuin plukken of kopen bij reformwinkel of bloemenzaak, in de kast tussen de motgevoelige (wollen) kleding leggen. Ruikt ook niet onaangenaam. Sommige motten vindt u vaker in meel.


Voordat u grijpt naar allerlei middelen om motten met chemische stoffen uit huis te verwijderen moet u eerst zorgen dat de motten zich vrijwel niet kunnen voortplanten. Andere houden van vettig eten zoals nootjes. Slechts enkele soorten kunnen wat ouder worden doordat ze ander voedsel eten , zoals de zebravlinder die deels van stuifmeel leeft.


Van de fruitetende soort Euphaedra medon is bekend dat hij een voor een vlinder zeer hoge leeftijd van maanden kan bereiken, maar dit is een zeldzame uitschieter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts