woensdag 21 december 2016

Snoeien berkenboom

Berk snoeien in november of december. Een berk snoei je in november of december. Hiervoor geldt hetzelfde als bij een notenbooje moet hem snoeien voordat de sapstroom half januari op gang komt. Snoei je hem later, dan begint de boom te bloeden en verliest hij heel veel vocht.


Wanneer je nauwelijks kennis van snoeien hebt kun je dit overlaten aan een vakman. Het snoeien van berkenbomen is een gevaarlijke klus omdat het om hoge bomen gaat.

Wij beschikken over de juiste materialen om op een veilige manier jouw berken te snoeien. Hier komt bij dat wij over de juiste kennis bezitten om de berk te snoeien. In Gasselte is een camping genoemd naar deze bomen, vele andere zoals in Overijse hebben deberken ook in hun bedrijfsnaam verwerkt. De boom in het plaatje links is een berk in de winter.


Snoei je deze bomen later dan gaan ze bloeden en bij veel gemaakte wonden kan de boom zelfs geheel afsterven. Desnoods kan je beter wachten tot die bomen in blad staan omdat de worteldruk en sapstroom dan sterk verminderd. Als bij het snoeien blijkt dat de boom bloed is het beter met snoeien te stoppen.


De berk is een boom met een mooie witte stam.

Als je hem niet snoeit kan hij snel heel groot worden. Het hout van de berk is vrij zacht, staat de berk dus alleen dan is het een mooie windvanger. Hoge berkenbomen naast je huis is niet iets wat je wilt en daarom is de berk snoeien zo belangrijk.


Door te snoeien in de winter, gaat de boom weliswaar reactiehout vormen, met lange twijgen en grote internodieën, maar de totale groei in de boom is kleiner dan bij een vrij groeiende boom. Bekijk de stappenplannen voor het snoeien van een beukenboom hieronder. Stappenplan: beukenboom snoeien als struik. Begin met snoeien in maart: wanneer je de beukenboom als struik wilt houden, kun je beginnen met snoeien in maart. Snoei takken tot centimeter: maak gebruik van een snoeischaar en snoei de takken niet korter dan centimeter.


Als u eikenbomen gaat snoeien , zorg er dan voor dat uw snoeigereedschap scherp genoeg is. Hierdoor krijg je een mooie gladde afsnijding van de takken. Als u uw eikenbomen snoeit , zorg er dan voor dat u nooit meer dan van de hoeveelheid takken wegsnoeit, want hoe meer takken u snoeit , hoe meer blad u van de boom afhaalt. In PORTUS berkenboom kan je terecht voor een brede waaier aan studierichtingen. Andere loofbomen snoei je in juni.


Maar omdat je de vruchten van de walnotenboom wilt oogsten, moet je hiermee wachten tot de noten eraf zijn gevallen. Ben je benieuwd hoe je een walnotenboom moet snoeien ? Dat lees je in dit artikel. Info over snoeien berkenboom.


Resultaten van zoekmachines!

Snoei de bomen altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode. Het is ideaal snoeiweer wanneer het ‘s nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven nul uitkomt. Lees meer over deze soort fruitboom snoeien bij appelboom snoeien en perenboom snoeien. Ben ik verplicht om een berkenboom die dicht (30cm) bij de erfgrens met de buren staat en daar al zeker jaar staat te snoeien als de buren daarom vragen omdat zij last hebben van overhangende takken.


Indien ja, moeten dan alle overhangende takken worden af. Ik ben op zoek naar meer informatie over berkenbomen. Met name hun groei (hoe snel en hoe hoog). U moet uiteraard wel weten wanneer en in welke tijd van het jaar u gaat snoeien , kiest u het verkeerde jaargetijde dan kunt u de boom aantasten in plaatst van te verzorgen.


Stel u snoeit uw Esdoorn, Beukenboom of Berkenboom in de winter dan gaat de boom onherroepelijk “bloeden” met nadelige gevolgen voor de bloei. Wanneer mag of moet ik snoeien ”, is een van de meest gestelde vragen over de tuin. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar.


Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring. Toch is het allemaal niet zo moeilijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts