dinsdag 27 december 2016

Snoeien klimhortensia

Kwaliteit voor lage prijs. Is de klimhortensia te groot geworden? In de zomer erop zijn er dan geen bloemen, maar de plant overleeft deze ingreep wel. Wil je een klimhortensia snoeien ? Wanneer en hoe kun je een hortensia snoeien ?

De hortensia is een prachtige bloeier die perfect is als borderplant, oeverplant of haag. Deze plant met de mooie kleurige bloemen is erg makkelijk in onderhou maar wel moet je de hortensia snoeien. Tip: In onze shop vind je een uitgebreide selectie snoeischaren.


Na vele jaren kan de klimhortensia aan de onderzijde kaal worden of te zwaar worden. Door flink terug te snoeien kan de plant weer mooi worden. Door in de lente, verspreid over drie jaar, terug te snoeien tot vlak bij de hoofdtakken krijg je na verloop van tijd weer een mooie volle plant. Na de bloei kan u de klimhortensia in model snoeien.


De Hydrangea anomala var petiolaris krijgt uitlopers die meters lang kunnen worden en dus grote stukken muur kunnen bedekken, maar zonder klimobject wordt het alsnog een mooie struik van anderhalve meter.

Zijn bladeren zijn mooi donkergroen en bijna hartvormig. Een klimhortensia kan in de halve schaduw maar op een zonnig standplaats zal hij beter en rijker bloeien. Klimtakken Hydrangea petiolaris Uitlopende zijtakken Hydrangea petiolaris. Als de struik te groot wordt, knip dan de helft van de takken helemaal weg en het volgende jaar de andere helft. Klimhortensia ( Hydrangea petiolaris ) snoeien.


Alleen als hij te hoog of te breed wordt, knip je hem wat terug. Ook de uitgebloeide bloeiwijzen kun je afknippen, bij voorkeur na de winter. Doe dat in ieder geval voor eind oktober in verband met het bloeden, wat de klimhortensia snel doet. De klimhortensia zou ik niet tot de grond weg snoeien.


Plaats iets verder een nieuwe paal zodat de klimhortensia daar wat steun aan heeft. Hoe en wanneer moet je een hortensia snoeien ? Krijg je door het snoeien minder bloemen? Het snoeien van een hortensia is niet ingewikkeld zolang je maar weet wat je doet.


Naast de gewone takken te snoeien kan ook worden gekozen voor het snoeien van de wortels. Gratis bezorging vanaf 5- Deskundig advies van specialisten. De Hydrangea Petiolaris groeit niet erg snel, maar kan na zo’n tot jaar een hoogte bereiken van tot meter.


Ze groeit zowel in de hoogte als in de breedte en is daardoor mooi in de door jouw gewenste vorm en richting te leiden.

Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. Wilt u de mooie, grote bloempluimen dan kun je elk jaar snoeien tot op het onderste paar knoppen, of tot op de bodem. Indien men niet snoeit zal men zelfs meer bloemen krijgen, maar dan wel kleinere.


SNOEIPERIODE: In de zomer na de bloei. Ongesnoeide exemplaren krijgen meer bloemen, die wat kleiner zijn dan bij struiken die wel worden gesnoeid. Snoeien is echter geen noodzaak.


Moet je hortensia’s in het voor- of najaar bijknippen? En, is het verstandig om hortensia’s na een droogte te snoeien ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts