dinsdag 4 juli 2017

Eikenbladeren composteren

Kies uit producten vanaf € 299. In een bloempot natuurlijk! Mag je met bijvoorbeeld eikenbladeren mulchen? Er wordt altijd gezegd dat eikenbladeren heel zuur zijn, en dat klopt ook: de pH van verse eikenbladeren ligt rond de 4. Aangezien je voor je moestuin het liefste een pH hebt die juist onder de ligt, is dat misschien niet ideaal. Van de afgevallen bladeren is prima compost te maken.


Weliswaar bevat bladcompost niet zoveel voedingsstoffen, de bomen en struiken hebben immers al de meeste voedingsstoffen aan de bladeren onttrokken, maar het levert nog wel een goed compost om de grond mee te verbeteren. Niet alle bladeren zijn geschikt om te composteren. Geef je eikenblad composteren een duwtje in de rug door het doorbreken van het blad deeltjes en het mengen van de koolstofrijke materiaal met stikstof-rijk afval.


Met het juiste onderhou moet u in staat om humus-dichte eiken blad compost produceren binnen tot maanden. Bedankt voor jullie antwoorden. Wij hebben hier eikenblad van een hele laan eiken. Het gaat echt om een hele hoeveelheid.


Nog dagelijks waait het blad het erf op. Eikenbladeren composteren kan wel maar duurt langer dan ander afval. Wanneer je veel eikenblad hebt kun je dus het beste een aparte composthoop maken. Dit moet dan een jaar of twee composteren.


Het beste kun je hier voor kanten bakken maken. Doe het eikenblad hierin en doe er wat andere snoeiafval bij, bijvoorbeeld. Is dat zo en wat kan er aan doen om dit toch te bereiken?


Vertraging – Hulst, magnolia, rododendron en eikenbladeren composteren langzamer dan ander afval. Maak daarom van dit afval een aparte composthoop, zodat het composteringsproces in de algemene hoop niet wordt vertraagd. Een nieuwe trent is bodem bokashi maken wat in tegenstelling tot composteren juist een anaëroob proces is, wat wil zeggen een omzettingsproces wat onder afsluiten van zuurstof plaatsvindt.


Als eikenbladeren verteren komt bovendien hun looizuur (is niet gelijk aan tannine) vrij en maken ze op die manier de grond zuur. Planten die van nature in zure bosgrond groeien hebben echter wel baat bij een laagje eikenbladeren. Ook de herfstbladeren die op gazon of verhardingen verzameld zijn blijven in de tuin en.


En eikenblad is (daardoor) een taaie, die maar zeer langzaam verteert. Ik kiep de bergen eikenblad die ik ophark terug in het bos, en niet in mijn compostbak, omdat ik geen extra verzurende compost wil. Aan alle compostmeesters met enige ervaring stel ik mijn simpele vraag: is kalk nu bevorderlijk voor de werkzaamheid van micro-organismen in de composthoop of. Ik vroeg op Instagram om tips, en kreeg er een aantal, die elkaar ook wat tegenspreken #128521; Zo zie je: ieder heeft z’n eigen methode.


Mulchen is een manier om ervoor te zorgen dat de grond niet te snel uitdroogt. Vooral in de zomer is zon en wind een van de belangrijkste factoren dat ervoor zorgt. Is het materiaal in je compostvat te nat, dan vallen de compostbeestjes zonder zuurstof. In plaats van te composteren , zal het groen- en keukenafval beginnen rotten, met alle kwalijke geurtjes vandien.


Het hele composteringsproces valt dan stil. De dagen worden korter en kouder, maar de bomen sieren het landschap met zachte hun herfstkleuren. Het herfstgevoel zit er al volop in en bij een wandeling door het. In tuinen tot 400m² gebruik je een compostvat.


Je kan er je tuinafval samen met je keukenafval in verwerken. Voor grotere tuinen zijn compostbakken aangewezen. Herfstbladeren, dorre bloemstengels en gazonmaaisel weer je uit je compostbak door ze meteen in je tuin te gebruiken.


Composteren is niet moeilijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts