donderdag 26 juli 2018

Helleborus standplaats

Voorwaarde is wel dat de plant niet op de tocht staat, hij houdt van een beschutte standplaats. Vangt de plant teveel harde wind of staat hij op de tocht, dan kunnen de bloemen aangetast raken. Als de Helleborus in een pot staat, kan hij bij strenge vorst beter binnen worden gezet, maar niet warmer dan -10°C. De meest bekende variant hiervan is de kerstroos, ofwel helleborus niger. November is een goede maand om deze tuinplant een plekje in de tuin te geven.


De kerstroos, helleborus niger, kan overal in de tuin worden geplant.

Zowel in de halfschaduw als op een zonnig plekje. Vanaf november tot in maart zijn de prachtige bloemen te zien. Helleborus, standplaats , verzorging en vermeerderen Algemene informatie over Helleborus Helleborussen zijn prachtige tuinplanten, die het hele jaar sierwaarde hebben.


En dat kan van de meeste vaste planten niet gezegd worden. In de winter zit de aantrekkingskracht in de mooie bloemen. Helleborus die volle zon vedragen : Helleborus Argutifolius, Helleborus x Sternii, Helleborus x nigercors.


Alle planten doen het zeer goed in de halfschaduw. Helleborus orientalis staat eigenlijk ook het best in de halfschaduw – nl.

Wat is de beste standplaats voor de kerstroos? In de natuurlijke omgeving staat de Argitifolius in bergrijke gebieden. Dit betekent dat de Helleborus niet de hele dag in de zon staat.


Plaats uw Helleborus dan ook bij voorkeur op een plek waar deze de halve dag in de schaduw staat. De knikkende bloemen zijn purperzwart van kleur. De standplaats dient halfbeschaduwd tot schaduw te zijn. Helleborus niger als wintergroene vaste plant met witte bloemen in de winter - Helleborus niger of de kerstroos als tuinplant.


Helleborus niger staat niet te boek als een gemakkelijke tuinplant omdat de plant best veel eisen aan de standplaats stelt. De bodem moet goed waterdoorlatend en vruchtbaar zijn, kalkrijk, halfbeschaduwd. Jonge knoppen, jonge bladeren en wortels van Helleborus niger zijn in trek bij slakken en hebben dus bescherming nodig. Wanneer Helleborus planten in de volle grond. Voeg flink wat compost of bladaarde aan de grond toe voordat je een helleborus aanplant.


Helleborus kan vanaf maart tot aan het einde van de herfst worden aangeplant. De naam kerstroos, ook wel winterroos genoemd slaat meestal op Helleborus niger. Vergeleken met de bomen om de Helleborus heen is de plant maar klein. Winterrozen kunnen tegen een zonnige plek. Kerstrozen en lenterozen geven de voorkeur aan schaduw of halfschaduw van bomen of struiken en laten graag de felle zomerse middagzon aan zich voorbijgaan.


Een zacht winterzonnetje vormt daarentegen geen probleem.

Twee andere soorten zijn inheems in Azië: Helleborus vesicarius in Klein-Azië (Zuid-Turkije en Noord-Syrië) en Helleborus thibetanus in China. In de volle schaduw zal hij het minder goed doen en vooral minder bloeien. Kwekerij Bastin is een kwekerij van niet alledaagse vaste planten voor liefhebbers centraal gelegen in Zuid-Limburgse heuvellandschap. Strooi in het najaar wat bladhumus (niet van eikenblad) bij deze bosplant.


Dit stimuleert een goede groei en rijke bloei. Als je vooral van de witte kleur van de Helleborus niger geniet, kunt je hem het best een lichtbeschaduwde standplaats geven, want daar blijven de bloemen langer wit. Bijzonder aan deze soorten is dat ze bloeien in de wintermaanden.


Mits de juiste standplaats verdraagt deze Helleborus -soort beter dan de andere soorten een plaatsje in de volle zon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts