dinsdag 10 juli 2018

Schelpenpad aanleggen

Let er op dat kalk van schelpenpaden en schelpenvlakken ook in de naastgelegen borders terecht komt. Een schelpenpad moet regelmatig aangevuld worden. Nieuw specialisme is het aanlegen en onderhouden van schelpen paden. Niet traditioneel door met een shovel de schelpen bak voor.


Maak je eigen schelpenpad met de schelpen van steenvoordeel.

Schelpen kopen bij steenvoordeel. Waarom kiezen voor een schelpenpad ? Voorkomt uitdrogen van de grond en voedingsstoffen van de bodem blijven beter behouden. Het verbetert de afwatering.


De schelpen isoleren de grond. Vlakbij het industrieterrein in Dodewaard hebben we een recreatief pad aangelegd. Dit hebben we gedaan in opdracht van K3-Delta.


Het wandelpad is opgebouwd met menggranulaat en gebroken schelpen.

Hiermee is het recreatieve wandelnetwerk weer vergroot in de gemeente Neder-Betuwe. Begin met het uitgraven van het pad van zo’n 5-centimeter, zodat je ook een beeld krijgt bij waar het schelpenpad precies moet komen. Oude bestrating waren stoeptegels. Deze zijn reeds verwijderd.


Fundering dmv 10cm aangetrild puingranulaat (met certificaat ivm mogelijke aanw. asbest) of dolomietzand. De aanleg van deze soort halfverharding verdient extra aandacht. Wanneer dit niet op correcte wijze gedaan wordt, wordt er niet optimaal geprofiteerd van de voordelen die Nobre Cál biedt. Er ontstaan plassen na veel regenval en dat kan weer leiden tot algvorming.


Een ander voordeel van schelpenpad is dat het de afwatering verbetert. Een nadeel daarentegen is dat schelpen de pH-waarde van de grond verhogen en dat kan voor veel begroeiing een negatief effect hebben. Daarnaast moet een schelpenpad regelmatig aangevuld worden en vergt het veel onderhoud om het pad mooi schoon en gevuld te houden. Voor de aanleg van een schelpenpad is er bij verkooppunten van bestratingsmaterialen een speciale schelpenmix verkrijgbaar.


Hiermee creëer je weer een heel andere sfeer in de tuin. De beplanting moet daar ook wel weer een beetje op worden aangepast, anders valt het nogal snel uit de toom. Honderden meters schelpenpad leggen wij jaarlijks aan en onderhouden wij.


De machine die we hebben gemaakt voor het onkruid vrij maken van schelpenpaden , is als het ware een “onkruidzeef”.

Eerst wordt de bovenlaag er uit gevreesd. Vervolgens komt het gevreesde op een band waar het onkruid uit de schelpen gezeefd wordt. Wandelen, lopen en rennen over een schelpenpad is prettig en comfortabel: De ondergrond veert licht mee en dat is natuurlijk prima voor de gewrichten en spieren. Hier komt de nieuwe site van BODEMSHOP. Afhankelijk van de grootte van de tuin zal bepaald moeten worden hoe erg het grondwater het nieuwe beplantingsplan in de weg staat.


Om het welslagen van een natte tuin te verbeteren kan drainage aangelegd worden. Wat kost een tuin aanleggen ? De kosten voor het aanleggen van een tuin lopen uiteen van € 4tot wel € 20. Een hovenier schakel je in vanaf € per uur, exclusief materiaalkosten. De halfverharding aanleggen.


Het aanleggen van een halfverharding is vrij eenvoudig. Het beste legt u worteldoek onder de halfverharding om onkruidgroei tegen te gaan. Dolomiet zoals hierboven uitgelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts