woensdag 11 juli 2018

Trostomaten kweken

Heerlijke snoeptomaatjes van eigen kweek. Die heerlijke kleine rode tomaatjes, waarom zou je die niet gezellig zelf kweken ? Zo heb je altijd verse, gezonde en onbespoten tomaatjes in huis. Om gewoon van te snoepen, of op sandwiches en in gerechten.


Zelf tomaten kweken is makkelijk en heel leuk om te doen. Helaas hebben we niet het meest ideale klimaat maar met een beetje geluk (een zonnige zomer!) kun je tomaatjes oogsten die echt veel lekkerder zijn dan die uit de winkel.

Tomatenplanten nemen in de Makkelijke Moestuin heel wat minder ruimte in dan in een gewone moestuin. Ik weet niet waarom maar tomaten kweken is voor mij persoonlijk de teelt waar ik het meest voldoening uit haal. Ik hou van gerechten met veel zuren, misschien is dat de reden. Tomaten kun je ook in bijna alle gerechten verwerken.


Als alle zaadjes zijn gekiemd heb je nu meer zaailingen in je bakje staan dan je nodig hebt. Als je maar plantje hebt is dat natuurlijk ook goed. Zodra de zaailingen tegen het dekseltje aankomen kan je ze verspenen.


Balkontomaatjes kunnen eenvoudig in een pot worden gekweekt.

Trostomaten worden grotere planten die een grotetere pot en steun nodig hebben. Verschillende soorten tomaten kweken. Net als in de winkel kun je bij het kweken van tomaten kiezen uit ontzettend veel soorten in alle kleuren en maten.


Denk aan de kleinere (snoep)tomaatjes zoals cherrytomaten, de lekkere sappige en smaakvolle romatomaten, stevige vleestomaten en cocktailtomaten. Trostomaat Ron maar meestal iets kleiner en geselecteerd opdat de tros vrij snel in één keer zou rijpen. Pearshape rode en gele peervormige tomaten vindt u in diverse catalogussen. Ontdek alles over het kweken van tomaten, met handige tips voor de tuin, balkon en kas, het herkennen en voorkomen van tomatenplant ziektes en allerlei leuke weetjes over de tomaat.


De trostomaten worden jaarrond geteeld. Alle tomaten zijn gerijpt aan de tomatenplant en dus vol van smaak. Tasty Tom trostomaten zijn kruidig en vol aroma. In de loop der jaren zijn de rassen en teeltwijzen zodanig verbeterd dat de trostomaat één van de belangrijkste ingrediënten van een gezonde maaltijd is geworden. En eigenlijk kun je zelf heel makkelijk tomaten zaaien.


Deze smaakvolle tomaten worden nu al meer dan jaar geteeld door Kwekerij Oussoren. Wij hebben ervoor gekozen om de grove trostomaat te telen. Je kunt kerstomaten in een tuin kweken , of in bakken. Kweek in potten of in een tuin.


Beide methodes zijn even goe maar het kweken in bakken is een populairdere keuze.

Als je ervoor kiest om in een pot of emmer te kweken , dan is een pot of emmer met een inhoud van tot liter uitstekend. Binnenshuis tuinieren, de nieuwe trend om zelf op kleine plaatsen groenen of kruiden te kweken. Kies voor de aangepaste verlichting zoals ledverlichting of natriumlampen bij het kweken binnenhuis.


Als je een tomatenplant wilt kweken , zijn er een aantal eigenschappen waar je rekening mee moet houden. Door de juiste tomatenrassen te zaaien, de tomatenplantjes goed te verzorgen en ze zelf te bestuiven pluk je binnen een paar maanden je eigen tomaatjes, gewoon van de vensterbank. Dus, kweek je kerstomaten,.


Ik laat daar één keer per week bij zonnig weer water inlopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts