dinsdag 6 september 2016

Wanneer stamrozen snoeien

In de tuin vind je meestal struikrozen, maar ook kun je soms stamrozen , ramblerrozen, treurrozen, bodembedekkers, wilde rozen en klimrozen in tuinen vinden. Rozen snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Stamrozen zijn rozen die op een wilde stam groeien. De stamroos is geoculeerd (schildgriffel) op ongeveer meter boven de grond.


Verder mogen er meer takken blijven staan.

Indien een tak dik genoeg is mag een vertakking worden aangehouden. Wanneer rozen snoeien , is een apart verhaal. Vele mensen zijn gek van de diversiteit en de prachtige bloemen van rozen. Het is de Koningin der bloemen!


Rozen bloeien doorgaans vanaf de maand juni tot ergens in oktober ongeveer. Dat hangt een beetje af van de soort roos die je hebt staan en het weer uiteraard. Om vorstschade bij rozen te voorkomen raden wij u aan om alleen te snoeien als het overdag niet vriest. Snoei de takken die door de winter zijn beschadig dode takken en alle bruine takken weg.


Als het vriest moet je de snoeibeurt even uitstellen.

Snoei alle takken terug tot op ongeveer ogen. Snoeien vóór de rozen weer uitlopen en nà de winter, de ergste wintervorst is voorbij en de eventueel opgelopen winterschade is duidelijk zichtbaar. Het goed snoeien van rozen is dan ook van groot belang opdat ze goed groeien en veel bloemen geven.


Hoe en wanneer je rozen moet snoeien en waarop je moet letten leggen we uit in dit artikel. Ga snel naar: Soorten rozen – Gereedschap – Bemesting – Doe-het-zelven? Wat voor gereedschap gebruik ik bij het snoeien ? Bij het snoeien van rozen moet je knippen boven een oog dat aan de buitenkant van de tak zit. Doorbloeiende klimroos snoeien. Bij doorbloeiende klimrozen snoeien worden de hoofdtakken die omhoog groeien met rust gelaten.


Voorjaar, zomer en najaar. Dus je kunt voor de winter nog even je hart ophalen met je snoeischaar. Knip ongeveer de helft tot driekwart van de twijgen terug.


Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en liefde. Snoeien van rozen We kunnen het snoeien van rozen verdelen in de voorjaarssnoei, zomersnoei en herfstsnoei. Bovendien zijn er veel verschillende soorten en type rozen, die ook weer op verschillende manieren en tijden gesnoeid willen worden.


Het gezegde ‘ Snoeien doet bloeien’ gaat bij rozen zeker op! De kleinere takjes verwijder je, omdat daar toch geen mooie bloem aan zal komen. Ook bij de stamrozen verwijder je het kruisend hout.

Op deze manier krijg je een mooie open plant. Hier mag u dan een nieuwe scheut met bloemen verwachten. U kunt oude en verdorde takken zo diep mogelijk wegsnoeien.


Doorgaans zal je jouw rozen een eerste keer in het voorjaar snoeien , meestal in maart. Begin je eerder, dan is de kans op ziektes groter. Snoei enkel wanneer het overdag niet vriest. Doe je dit wel, dan kan de plant beschadigd raken. Grootbloemige, tros-, miniatuur- en stamrozen snoeien.


Deze snoeimethode geldt voor alle grootbloemige rozen, trosrozen en miniatuurrozen. Ook stamrozen moeten op dezelfde wijze worden gesnoeid. Snoei op drie à vijf ogen vanaf het entpunt (de verdikking bovenaan de stam).


De stokroos (Alcea rosea) is een 2-jarige plant, afkomstig uit het Midden-Oosten (van Turkije tot Palestina). Hij behoort tot de familie van de Malvaceae, net als Hibiscus, Lavatera en kaasjeskruid (Malva). Dat is afhankelijk van de rozensoort.


Een struikroos heeft een voorjaar, zomer- en herfstsnoei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts