vrijdag 3 februari 2017

Wanneer paprika zaaien

Het de grootste assortiment uit meer dan honderd shops. Vandaag de dag is Wehkamp hét online warenhuis voor gezinnen. Ik heb over het zaaien in vermiculiet hier iets geschreven: Zaaien in vermiculiet.


Paprika zaaien , planten of oogsten. Hoe je ook zaait , zodra de zaailingen zijn gekiemd zorg je voor een zo licht mogelijke plaats, in een raamkozijn op het zonnige zuiden, in een licht verwarmde kamer.

Zet ze op een zonnige plek in de volle grond of verpot de planten naar een grotere pot. Plant je meerdere planten in één. Afkomstig van Zuid-Amerika kregen ze voet aan grond in Hongarije en veroverden beetje bij beetje Europa. Over het algemeen start je best binnenshuis in de winter. Ergens tussen november en februari is een ideale moment.


Wanneer starten we met pepers kweken. Ik kies ervoor om in december te starten. Ik gebruik hier ook een propagator voor met lampen.

Voor het schooltuintje in mijn woonplaats worden ook aubergines gezaaid. Op dezelfde wijze als bij paprika ’s. Zaai de aubergines in een 2grams kuipje met potgrond.


We hebben zelf het idee dat planten die daar minder last van hadden, sneller groeiden en eerder vruchten gingen vormen. Veel soorten verkleuren uiteindelijk naar geel of rood in de late herfst. Het is blijkbaar gemakkelijker voor een plant om een nieuwe groene paprika te produceren, dan een bestaande paprika af te laten rijpen. Shop je favoriete merken op Stylight. Bewaar na het oogsten de paprika ’s op een koele plek en bedek de paprika ’s met krant- of keukenpapier om het vocht te behouden.


Veelvoorkomende vragen Ontkiemen en zaaien. Begin met het zaaien in maart en zet de pot in de vensterbank. Houd het bij voorkeur goed warm in huis. Meestal zal je echter weten of of een paprika rijp is, door de kleur. Het zaaien van paprika en chili peper plantjes is niet moeilijk, maar vergt wel wat geduld.


Welke groenten en fruit kun je zaaien en wanneer ? Groenten en fruit kun je zaaien in volle grond en in een kweekkas. Bekijk onze tips in de zaaikalender.

Zaaien van tomaten: wanneer kunnen we er best mee beginnen? Met het zaaien van tomaten wacht u het best tot maart. Zaadjes uit paprika van de supermarkt zaaien ? Pepers en paprika ’s zaaien De meeste paprika en pepers behoren tot de ‘annuum’ soort. De capsicum annuum is een goede soort om als beginnende kweker mee te beginnen. Je mag gegarandeerd een mooie oogst verwachten, zelfs als je de planten in openlucht teelt.


Maak bij tomaten niet de fout om te vroeg te zaaien. Probeer te wachten tot begin of half maart. De reden ligt bij de groeicyclus van de tomaten planten. Oogst paprika's wanneer ze volwassen zijn. Tomaten kiemen en groeien snel.


Je kan de paprika al plukken wanneer hij groen is. Je kunt zelf bekijken wanneer je oogst. Wacht je echter tot de parika’s verder verkleurd zijn, dan word je beloond met meer smaak en vitamines. Na de eerste oogst blijft de plant nieuwe paprika ’s maken. Droog ze een paar dagen gewoon op een schoteltje in de vensterbank.


Als je ze half april zaait , komt het vanzelf goed. Er zijn snelle groeiers die reeds binnen een aantal weken na het zaaien geoogst kunnen worden zoals sla. Voor de meeste gewassen geldt echter dat er tussen het zaaien en oogsten een aantal maanden zit.


Zelf zaai ik pepers altijd in de eerste week van februari. En dat gaat eigenlijk altijd goed. Zo kunnen de planten dan in mei, wanneer ze naar buiten mogen, al flinke zaailingen zijn, soms zelfs al met een vertakking of zelfs bloemknopjes.


Zaai één zaadje per vakje en zaai de zaden niet te diep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts