vrijdag 24 februari 2017

Asperges telen

Dit is hartstikke leuk maar er komt nog aardig wat bij kijken voordat dit witte goud op je bordt ligt. Hier staat beschreven hoe je dit moet aanpakken, van zaadje tot maaltijd. Ik ken op ons hele tuinbouwcomplex maar tuinlid dat (groene) asperges teelt , ik zal komende zomer aan haar vragen of ik een foto van haar asperges mag maken #128578; Het is trouwens ook niet erg gemakkelijk om asperges te kweken, maar de teelt van groene asperges is wel veel gemakkelijker dan de teelt van witte asperges. Hetzelfde geld voor de groene en paarse asperges.


Wat is de ideale bodem voor asperges ? Helemaal niet wanneer je ervoor kiest om de aspergeplant zelf op te kweken.

Echter heb je dan wel alles wat je kunt doen zelf gedaan. Asperges telen is geen makkelijke klus. Als de grond een klein beetje begint te barsten zit er een asperge onder, dan heel voorzichtig met je vingers graven waar die zit en met een scherp mes voorzichtig de asperge eruit snijden, met je handen het bed weer dicht maken.


Loont asperges zaaien eigenlijk wel de moeite? Misschien niet voor wie denkt daarmee profijt te doen. Je kan immers ook makkelijk aspergeplanten kopen. Zaaien doe je als je het plezier wil ervaren om een teelt die meer dan tien jaar in de tuin blijft volledig zelf op te kweken.


Wilde planten of verwilderde cultuurplanten komen vaak voor op droge zandige gronden.

Door de teelt in het voor deze planten vertrouwde klimaat en omgeving, kennen asperges weinig problemen. Als liefhebber kan je perfect groen telen van witte asperges. Je kan een wit ras kiezen en daarvan zowel witte als groene telen.


Een gescheurde weide levert veel organisch materiaal en humus. Je kan asperges een tijdje bewaren in de koelcel, maak hiervoor gebruik van een vochtige keukendoek en wikkel ze hierin. Hier geldt de boodschap hoe koeler hoe beter. Bovenop de aspergeplant maken we een berg aarde.


De asperge baant zich dus een weg in het donker tot ze zich aanbiedt ook bleek geoogst te worden. In het donker kan de plant geen chlorofyl aanmaken, dus krijgt ze geen groene kleur. Groene asperges smaken feller, witte zijn zachter en fijner van smaak. Het duurt op deze manier namelijk jaar voordat je asperges kunt oogsten. Helaas bent u voor dit jaar te laat met bestellen.


De eerste stappen van asperges kweken in bakken kun je het best in maart of april uitvoeren. Prima plantjes om zelf heerlijke groene asperges mee te telen ! Winston Post ontdekt het witte goud! Verse asperges : van begin april tot eind juni.

Het zijn pittige, maar bovenal ook gezellige maanden. Onze jarenlange ervaring én de inzet van ons betrokken team medewerkers, maakt dat we als een geoliede machine kunnen werken. Bijvriendelijk asperges telen. Voor honingbijen is het in bepaalde periodes van het jaar moeilijk om aan nectar en stuifmeel te komen. Zo worden asperges ook wel genoemd.


Om goede asperges te krijgen, moet je vakkundig telen. En dat is niet voor niets. Het kweken van asperges is een ingewikkeld proces.


De asperge is een meerjarige plant, die tot jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts